17x Voordelig West

Milagros Mundo, Postjesweg
Hoogstins2024
Nu alles steeds duurder wordt, is elk voordeeltje welkom. Wij hebben wat ideeën. 


1. Een kappertje pakken (Oud-West)
Voor een knipbeurt of een kleursessie kun je naar een ‘gewone’ kapper gaan. Maar voor minder dan de helft kun je ook terecht bij een kapperschool. Startende kappers pakken er je coupe aan, onder toezicht van een ervaren kracht. Check de academie van Kinki Kappers in De Hallen.

2. Naar de bios (Westerpark)
In West barst het van de bioscopen. Een daarvan is filmhuis Cavia in de Van Hallstraat, waar je voor een prikkie (5 euro per persoon) onalledaagse films kunt zien. In het kader van de Asian Movie Night op 22 april wordt bijvoorbeeld The Cloud in The Room vertoond. Voor de 13staat Erotics of Exile (Brazilian Queer Shorts) op de agenda.

3. Cadeaus kopen (De Baarsjes)
Bij Milagros Mundo aan de Postjesweg verkoopt Natasja Supusepa ‘spullen met een goed verhaal en goede intenties’. Je vindt er cadeautjes vanaf 50 eurocent, zoals felgekleurde gelukspoppetjes.

4. Ontbijten (Bos en Lommer)
Elmo’s in de Egidiusstraat is zowel een ontbijt- als lunchrestaurant. Van maandag tot en met vrijdag kun je er tussen 08.00 en 09.00 uur ook ontbijten tegen een spotprijs: 2,50 euro voor kleine thee of koffie naar keuze en een croissant.

5. Mindful worden (Westerpark)
Leven in het hier en nu maakt je rustiger. Je kunt het leren, onder meer bij Buurtboerderij Ons Genoegen aan de Spaarndammerdijk. Elke zaterdag van 11.00 tot 14.15 uur geeft Betty Niesing je instructies om kalmer te worden, beter in je vel te zitten en steviger in je schoenen te staan. De eerste les in mind- en heartfulness is gratis, daarna betaal je 7,50 euro voor een losse les.

6. Chic dineren (Oud-West)
Wit tafellinnen, gedempt licht, glanzend glaswerk, soepele bediening. Bij Brasserie Rocks in de Da Costastraat zit je erbij als een royal, maar dan zonder de bijbehorende prijzen. Studenten van het MBO College Centrum leren hier in de praktijk wat het horecavak inhoudt. De prijzen zijn laag – 8 euro voor een hoofdgerecht – en laat je je Stadspas zien, dan kun je met 2,50 euro korting eten. Deze korting geldt echter niet voor het ontbijt en bij speciale acties.

7. One-stop-shopping à la De Bijenkorf (Westerpark)
Bij Kringloop West in de Tweede Hugo de Grootstraat krijgen kleren, meubels, boeken, sieraden en fietsen een tweede kans. Alles is met zorg gekozen en het aanbod is breed. Anders dan bij het warenhuis op de Dam vind je hier spullen met een ziel, die ook nog eens betaalbaar zijn.

8. Op bootcamp (Westerpark)
Marijke Faber geeft elke dinsdagochtend om 9.30 uur een bootcamp in het Westerpark. Een uur lang laat ze je oefeningen als planken, squatting en sit-ups uitvoeren, zodat je spieren sterker worden. Ouder en jong kan meedoen voor 5 euroi per les.

9. Kinderspullen inslaan (Oud-West)
JunJun in de De Clercqstraat is al sinds 2010 een klinkende naam op het gebied van tweedehands kinderspullen, waaronder kleding, speelgoed, buggy’s, fietsjes en meubels. Veel goedkoper dan spiksplinternieuw spul en het aanbod ook nog eens lekker kleurrijk. Een rode overall, een blouse met hawaii-print, witte Adidasjes met turquoise strepen. Je zou het bijna zelf willen aantrekken!

10. Casual dineren in het groen (Westerpark)
Bij Buurtboerderij Ons Genoegen aan de Spaarndammerdijk zit je tussen de bomen van het Westerpark. Van woensdag tot en met zaterdag kun je er aanschuiven voor het avondeten: 5 euro voor een voorgerecht (3,50 euro met Stadspas), 9,50 euro voor een hoofdgerecht (6,50 euro met Stadspas). De keuken is open van 17.30 tot 19.00 uur.

11. Mediteren als een boeddhist (Oud-West)
Iedereen is welkom bij het Boeddhist Centrum Amsterdamin de Marinus van Bouwdijk Bastiaansestraat op het WG-plein. Je kunt er onder meer samen de dag beginnen met meditatie. Dit kan zowel of dinsdag- en vrijdagochtend. De ene keer is er een ‘open meditatie’, de andere keer draait de sessie om ‘het gewaarzijn van de ademhaling’. Om lekker ‘zen’ de dag te starten, geldt ‘dana’, het boeddhistische principe van vrijgevigheid. Ofwel: ieder bedrag, groot of klein, is welkom.

12. Pannekoeken eten (Bos en Lommer)
Bij Kiem Lokaal in het Wachterliedplantsoen is het ook op zondag feest voor kinderen. Vanaf 12.30 uur bakt Jeannette er haar befaamde bio-volkorenpannenkoeken met verse eitjes van de wijkboerderij. Naar keuze naturel of met appel-perenstroop, kaneel of poedersuiker voor 3 euro per pannenkoek.

13. Samen aan de mezze (Westerpark)
Bij mijn weten is er nog steeds geen betere mezze-deal in de stad dan die van Orontes aan het Hugo de Grootplein, want: véél, gevarieerd, lekker en betaalbaar (39,50 euro voor twee). De bonus zijn de superlieve medewerkers.

14. D.I.Y recyclen (Westerpark)
Aristide Weitenberg haat verspilling en is een meester op het gebied van recyclen. Zo maakt hij van kaarsvet prachtige nieuwe kaarsen. Op de site van De Groene Hoogte zie je voorbeelden van creaties waarbij hij iets nieuws heeft gemaakt van voorwerpen die al opgegeven zijn (glas-in-houtkunst, wormenbakken maken).

15. Uitje naar ons het  ‘Concertgebouw’ om de hoek (Oud-West)
Geregeld organiseert Gary Feingold concerten in zijn Café Belcampo in De Hallen. De ene keer kun je luisteren naar Bulgaarse Jazz, de andere keer is er een Turkse muziekdag. Op zondag 10 april gaat het er klassiek aan toe met ‘Haydn op zondag’. Dit is een maandelijks project waarbij beroepsmusici, conservatoriumstudenten en goede amateurs bijeenkomen om binnen twee uur een symfonie van Joseph Haydn in te studeren. De openbare repetitie begint om 10.00 uur en de uitvoering is om 12.00 uur. De sfeer is losser dan in het echte Concertgebouw. Bovendien is het betaalbaarder. Bij Belcampo hoef je voor deze sessie enkel een donatie te geven.

16. Naar het cabaret (Westerpark)
Vanaf donderdag 21 april (19.45 uur) is er een nieuw maandelijks try out-podium voor cabaretiers en kleinkunstenaars bij De Nieuwe Anita in de Frederik Hendrikstraat. Zes artiesten nemen hier het podium om hun verhalen, woordspinsels en muzikale uitingen te vertonen. Een avondje uit voor 6 euro per persoon.

17. Gluren naar fotokunst (Bos en Lommer)
Als je van fotografie houdt, is Foam Fotografiemuseum aan de Keizersgracht je tempel. Om er binnen te komen betaal je 12,50 euro per persoon. Het leuke is dat je ook gratis en voor niets van fotokunst kunt genieten. Je moet dan gewoon naar de Foam-dependance van cultureel centrum Maqam aan het Jan van Schaffelaarplantsoen gaan. Op dit moment loopt de expositie ‘Double Portrait’ van Cemre Yeşil. In deze fotoserie laat zij de moeder-kind relatie door verschillende lenzen zien. Vrijdags kun je erheen van 14.00 tot 18.00 uur en zaterdags van 12.00 tot 16.00 uur. Toegang is gratis.