Op (senioren)bootcamp in het Westerpark

Hoogstins2024

Sinds de coronatijd geeft Marijke Faber bootcamplessen in het Westerpark. Met dit initiatief wil ze meer mensen in beweging laten komen, waaronder vijftig- en zestigplussers. Deelnemen kan elke dinsdagochtend.

door Merolyn de la Cruz

Voordat de pandemie begon, was Marijke Faber zangeres. Toen ze door de coronacrisis minder werk had, bedacht ze een plan B. Stilzitten was geen optie; ze besloot de touwtjes in handen te nemen. Ze was altijd al een voorstander van veel bewegen en behaalde in coronatijd haar diploma Fitnesstrainer A. Gaandeweg kreeg ze een nieuw doel voor ogen, namelijk: anderen stimuleren meer te bewegen en te sporten. “Ik wil mensen bewust maken van de noodzaak om te sporten.”

Spieren versterken
Marijke besloot bootcamplessen in het Westerpark te geven. Ze woont in de omgeving van dit park en zag het als een kans ‘om zich te verbinden met haar buurtgenoten’. 11 januari ging ze van start met de eerste bootcamples. Tijdens die lessen trainen deelnemers met hun eigen lichaamsgewicht en ‘focussen ze zich op hun eigen kracht’. Bootcamp is een trainingsmethode waarbij je spieren worden versterkt. Daarvoor laat Marijke oefeningen als planken, squatting en sit-ups uitvoeren.

Vitaal blijven
Ze richt zich vooral op vijftig- en zestigplussers en mensen die eerst rustig willen beginnen met bewegen. “Ik wil graag dat mensen die ouder worden, toch vitaal blijven. Ook wil ik ze kunnen laten ervaren hoe goed dat voelt. Je bent nooit te oud om spieren en je conditie te ontwikkelen”, zegt ze.

Mentale rust
Hoe belangrijk beweging is, staat onder meer op Sportzorg, de voorlichtingswebsite van Sportgeneeskunde Nederland. Volgens de site leveren voldoende beweging en een gezonde levensstijl mentale rust op. Maar doordat de afgelopen tijd de sportscholen gesloten waren, konden we minder sporten.

Minder weerstand
De site Alles over Sport meldt dat in november 2021 8,8 miljoen Nederlanders wekelijks sportten. In maart 2019 waren dit er nog 10,4 miljoen. Voor heel 2021 is het percentage lager dan in 2020 en 2019. Te weinig beweging verzwakt je immuunsysteem en vermindert je weerstand. En dat is, zacht gezegd, niet handig tijdens een pandemie.

Teamspirit
Lockdown of niet, Marijke’s lessen zijn toegestaan. “De bootcamp is buiten, waardoor er voldoende afstand kan worden gehouden. We werken met ons eigen gewicht, maar doen dit wel in een groep. Groepsverband zorgt namelijk voor teamspirit.”

Strippenkaart
Volgens Marijke kan iedereen die meedoet verwachten dat hun conditie en spierkracht in de loop van de maanden sterk zullen verbeteren. Deelnemers kunnen zich elke dinsdag om 9:20 uur verzamelen bij buurtboerderij ‘Ons Genoegen’ in het Westerpark. De lessen zijn van 09:30 tot 10:30 uur. Losse lessen kosten 5 euro, maar er zijn ook strippenkaarten beschikbaar (15 euro voor vijf lessen). Strippenkaarten moeten binnen twee maanden gebruikt worden. Voor meer informatie kunnen geïnteresseerden mailen naar info@marijkefaber.nl.

 

Marijke Faber
DeWestkrant