Dichtbij August Allebéplein komt ruimte voor 135 huurwoningen

Woon je in de Willem Roelofsstraat, dan kun je winkelen op het August Allebéplein. Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins2024

Een alternatief voor ‘gewone’ huur: je ontwerpt samen met anderen een gebouw met huurwoningen, laat het bouwen en gaat daar vervolgens zelf wonen. Via een wooncoöperatie kan het!

Volgens nieuwbouwplatform Amsterdam Woont gaat de gemeente medio mei drie kavels voor wooncoöperaties aanbieden. Twee daarvan liggen in Noord, één in Nieuw-West. De westelijke kavel ligt in de Willem Roelofsstraat, nabij het August Allebéplein in Overtoomse Veld. De kavel ligt aan de westkant van dit plein en kijkt uit over het Spoorpark. Het stuk grond van 4.472 vierkante meter biedt ruimte voor 110 tot 135 middeldure huurwoningen. Die woningen zouden door één wooncoöperatie gerealiseerd kunnen worden. Eventueel zouden verschillende wooncoöperaties samen aan de slag kunnen gaan. We schreven al eerder over een soortgelijke constructie in dezelfde buurt.

Inschrijven
Wooncoöperaties die willen meedingen naar deze kavels, moeten ingeschreven zijn bij de Kaartenbak van de gemeente. Om in de Kaartenbak te komen, moet je als wooncoöperatie aan een aantal voorwaarden voldoen. Een daarvan is dat je een uitgewerkte visie op papier moet hebben. Ook moet je als groep officieel een vereniging zijn. Je kunt zelf een wooncoöperatie oprichten en dan voldoende mensen verzamelen om samen de uitdaging aan te gaan. Maar je kunt je ook ‘gewoon’ aansluiten bij een bestaande groep.

Oprichten

Hoe je een wooncoöperatie opricht, leer je via een gratis online training van de Stichting !WOON. De eerstvolgende data om de ‘Basiscursus wooncoöperatie opzetten’ te volgen zijn 19 en 20 april. Op 20 april kun je nog een gratis cursus volgen, namelijk eentje om te leren aan welke voorwaarden een wooncoöperatie moet voldoen om in de Kaartenbak te komen. Klop voor meer info over wooncoöperaties aan bij Stichting !WOON.

DeWestkrant