‘The Avocado Show’ in Nieuw-West

(beeld: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Het eens beruchte August Allebépein is eindelijk opgeknapt. Sindsdien kun je er loungen op de fonkelnieuwe houten banken en heb je er een soort picknickplek bij.

Dat er van 1975 tot 1999 op het August Allebéplein een bioscoop met love seats weten nog maar weinig mensen. Het plein stond lange tijd vooral bekend als ‘no go-area, een gebied waar de politie ’s avonds de veiligheid niet kan garanderen’, aldus De Volkskrant. Het plein was langzaam aan het verpieteren. Maar nu steeds meer potentiële huizenkopers ook in Nieuw-West aan het speuren zijn geslagen, loont het om ook de plooien in dit stadsdeel glad te strijken en heeft zelfs ‘het Allebé’ een beurt gekregen. Op 6 juli werd de opening van het vernieuwde plein gevierd: nieuwe fonteinen, bestrating, bomen en banken. Het Allebé is een keurige allée (laan) geworden.

Superfood
Maar de winkels en restaurants eromheen zijn nog even ongepolijst als altijd. Concept-zaken zijn vooralsnog ver te zoeken, menukaarten met malle producten als kombucha en chiazaden eveneens. Wel wordt in opvallend veel zaken avocado geserveerd. Niet omdat de koks de vlotte jongen uit willen hangen; welnéé, Turken en Marokko zaten al aan de avocado lang voordat die vrucht hip werd en in gelikte zaken als The Avocado Show als superfood werd gepresenteerd. Voor een avocadosmoothie betaal je bij Coffee Call aan het Allebéplein 3,50 euro (medium) of 4,50 euro (extra large), bij bijna-buurman Avenida krijg je voor 4,50 euro een flinke smoothie met avocado, banaan, noten en honing. Bij The Avocado Show krijg je voor méér geld (circa 5 euro) minder sap en moet je meestal ook nog eens in de rij staan. Tel uit je winst als je gewoon aanschuift bij een zaak op het kalme Allebé of wanneer je er een shake to go bestelt.

Zoutzucht
Met die shake in je hand zit je vorstelijk op een van de fonkelnieuwe houten banken. Sla voor deze picknick vooral ook een bak spotgoedkope blauwe bessen, aardbeien of kersen in bij een van de fruitzaken op het plein. Om je ‘zoutzucht’ te stillen, moet je bij supermarkt Ummah zijn, want: chips en noten in overvloed. Vóór dat je vertrekt, vanzelfsprekend nog een starter bij elkaar scharrelen voor het avondeten thuis: verse olijfolie uit de fles bij de kassa, olijven en brood. Een bezoek aan het Allebé lóónt.

 

DeWestkrant