Stormloop op zelfbouwkavels

Drukte bij de ingang van de zelfbouwmarkt. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De zelfbouwmarkt op het Westergasterrein leidde vandaag tot een stormloop van belangstellenden. Er stond een flinke rij bij de ingang van het Machinegebouw, met een informatiemarkt over nieuwe zelfbouwkavels in de stad. Wethouder Laurens Ivens maakte daar de nieuwe plekken bekend waar particulieren en groepen zelf hun huis kunnen bouwen.

Ivens was zelf ook verbaasd over de enorme belangstelling. Dit jaar geldt namelijk voor het eerst niet meer het principe ’wie het eerst komt, die het eerst maalt’. Dat leidde voorheen tot kampeerpartijen en chaotische taferelen. Nu hebben belangstellenden tot en met 26 november de tijd om zich in te schrijven, waarna zal worden geloot. Maar veel zelfbouwers namen het zekere voor het onzekere en zorgden dat ze er vandaag meteen bij waren.

Individuele kavels

In West zijn dit jaar geen nieuwe zelfbouwkavels. In Nieuw-West wel: aan de Sloterweg en Cor Hermusstraat voor individuele zelfbouwers. Nieuwe individuele kavels zijn ook vrijgegeven op het Spijtellaantje (Zuid) en in Oost op de kop van de Weespertrekvaart, Zeeburgereiland en Eenhoorngebied. In Noord gaat het om het Entreegebied en in Zuidoost om Dubbellink.

Kavels voor groepen

Nieuwe kavels voor bouwgroepen zijn er in Oost aan de Ringdijk, Amstelkwartier en op de kop van de Weespertrekvaart. In Noord gaat het om Parnassia.

Woonplicht

De voorwaarden zijn overigens ook aangescherpt. Het inschrijfgeld is duizend euro, en er geldt een woonplicht van minimaal drie jaar. Het nieuwe centrumeiland op IJburg zat er vandaag nog niet bij, daar komen kavels volgens Ivens in janauri beschikbaar.

Meer informatie hier

De kaart met nieuwe zelfbouwkavels.
De kaart met nieuwe zelfbouwkavels.
DeWestkrant