Alles voor een perfect diner thuis

Hoogstins2024

Voor het perfecte etentje thuis hoef je niet de hele stad door, maar kun je op een plek terecht: de De Clercqstraat. Hier zitten drie zaken bij elkaar die daar alles voor in huis hebben. Dit zijn ze.  

Nr. 48: CuKi
Marije trok door Zuid-Amerikaanse landen als Argentinië en Peru. Tijdens haar laatste lange reis bezocht ze Mexico, Belize en andere landen in Midden-Amerika. Ze at het lekkerst bij mensen thuis en genoot van de manier waarop Latino’s hun eten serveren, want: sfeervol en kleurrijk. “Als Mexicanen taco’s op tafel zetten, doen ze daar verschillende soorten kommen en van die blauw-groene stalen lepels bij. In Mexico is het normaal om te tafel zo aan te kleden. In Nederland niet. Best saai.”

Door haar reizen kwam ze op het idee om CuKi te beginnen. “Oftewel: Cultures & Kitchens. Eten brengt mensen samen. Overal ter wereld. Door voor iemand te koken, laat je zien dat je om diegene geeft. De juiste aankleding versterkt dat gebaar.” Sinds juni kun je bij CuKi zwart-witte borden, stoere en ranke glazen en handbeschilderde kommen kopen. Bestsellers zijn haar cocktailglazen met robuuste voet en haar brede ‘soepkommen’. “Het lijkt alsof heel Amsterdam aan de bun is, die Vietnamese salade van rijstnoedels.”

Je kunt er ook servies huren of een workshop handletteren volgen. Beheers je die tekentechnieken, dan kun je de mooiste menukaarten maken. Voor de feestdagen of voor nu. “In de zomer zit je op het terras. Wordt het kouder, dan wil je binnen zijn. Verwarming aan, kaarsen aan en lekker thuis eten en drinken met vrienden.”
http://www.cuki-amsterdam.com

Nr. 44: Bilder & De Clercq
Eetwinkel die op een stijlvolle manier voedselverspilling tegengaat. Je vindt er recepten van vlees-, vis- en vegetarische gerechten. De ingrediënten daarvoor kun je er in precies de juiste hoeveelheden kopen. Bonen- en pompoenstoof, worstjes met aardappel-peer puree. Er is véél. Voor na appeltaart uit de pan of een kant-en-klare cake.
http://www.bilderdeclercq.nl

Nr. 7: Sterk
Delicatessen- en drankzaak met ruime openingstijden. Van zo’n 150 soorten gin en bier uit de Bijlmer tot wereldwijde wijnen en de meest prestigieuze champagnes. Voor naast het glas nootjes van Gotjé, maar ook kaviaar. Sla alvast anti-kater voer in: de boterige pannenkoeken van medewerker Rob.
http://www.sterk.amsterdam