Plein ’40-’45 krijgt internationaal kunstwerk cadeau

Deel van het kunstwerk. Beeld: Wij zijn plein '40-'45.
Hoogstins2024

Op Plein ‘40-‘45 komt een ‘aansprekend en uniek internationaal kunstwerk’. Dit street art-kunstwerk is een cadeau aan de wijk van Bloomberg Philantrophies, de gemeente, het Amsterdam Fonds voor Kunst en stadsdeel Nieuw-West.
Omwonenden zijn via een brief uitgenodigd voor een inloopbijeenkomst. Tijdens die bijeenkomst zal meer informatie worden gegeven over het tijdelijke kunstwerk, de kleuren en de kunstenaar. De inloopbijeenkomst is op 9 februari in Het Glazen Huis op Plein ’40-’45. Via de  online kalender kunnen omwonenden een tijd reserveren.
Bewoners en ondernemers hadden eerder aangegeven het plein te ervaren als eenzijdig, kleurloos en te versteend. Dit tijdelijke kunstwerk moet het plein verlevendigen voor ongeveer twee tot drie jaar totdat de herinrichting van het plein plaatsvindt.
Vorig jaar werd een deel van de street art in samenspraak met Street Art Museum Amsterdam door kunstenaar Kenor aangebracht. Zoals we eerder schreven gebeurde dat met hulp van bewoners. Het kleurenpalet en de verschillende vormen waaruit het kunstwerk wordt opgebouwd, rekent af met de eenzijdigheid van het plein en moet er een vrolijke, unieke en plezierige plek van maken waar bewoners elkaar graag ontmoeten. Door de interactie met ‘de ander’ en ‘ieder ander’ (inclusie) wordt ‘blijk gegeven aan verbintenis, passend bij het bijzondere, historische karakter van Plein ’40-’45 als tweede herdenkingsplein van Amsterdam’. In maart volgt de verdere uitvoering van het tijdelijke kunstwerk. Bewoners zijn welkom om (weer) mee te schilderen. Informatie hierover volgt op een later tijdstip.

DeWestkrant