Shoppen in de schatkist van de Nassaukerk

Kringloopwinkel in de kelder van de Nassaukerk. Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins2024

De kringloopwinkel in de kelder onder de Nassaukerk in Westerpark is een grabbelton tjokvol exclusieve spullen, waaronder jasjes van Bellerose en couturier Edgar Vos. Alleen moet je wél wat moeite doen om ze te vinden.

Parisiennes hebben een stijlgevoel waar veel vrouwen een puntje aan kunnen zuigen. De stad is dan ook de bakermat van heel wat begeerlijke modenamen, zowel op het niveau van de haute couture als de prêt-à-porter. Een van de hotste namen van dit moment is Isabel Marant: understated chic met een pittig prijskaartje. Toen ik op social media las dat er soms kleding van haar in de kringloopwinkel van de Nassaukerk hing, galoppeerde ik naar de De Wittenkade.

Broodbakmachine
Toen ik de kelder van de Nassaukerk indook, kwam ik een ruimte die groter en langer was dan ik had verwacht. Ik zigzagde tussen gebloemd servies, fluwelen fauteuiltjes, een bibliotheek aan Lonely Planets, houten speelgoed en knuffels. Op weg naar de modeafdeling liep ik bijna tegen een broodbakmachine van 15 euro aan, voordat ik mijn vizier weer kon richten op de kledingrekken waarvoor ik was gekomen.

Collectors item
Tussen alle kleding van mainstream-merken als Vanilia, Vero Moda, Promiss en Canda, stuitte ik op enkele exclusievere stukken. Bijvoorbeeld een gebloemd jasje van Gerry Weber en een grijs getailleerd jasje met krijtstreep van Bellerose, een Belgisch merk dat in Parijs ook razend populair is. Maar het spannendste wat ik er vond, was een wijd, paars jasje van Edgar Vos (8,50 euro). Kenners noemen hem een van de invloedrijkste modeontwerpers van het land. Samen met Max Heymans en Frank Govers wordt hij gerekend tot de grote drie van de Nederlandse modeontwerpers. Hij overleed in 2010. Zó jammer dat het jasje mijn maat niet is: het is een echt collectors item.

Serviesgoed van Wedgwood
Jammer genoeg vind ik niets van Isabel Marant in de rekken. Misschien had ik nog beter moeten kijken? Maar er ligt hier ook zó veel. Niet alleen qua kleding, maar ook qua schoenen, zoals knalgele pumps met naaldhakken. Ik heb de collectie uitgebreid met witte gympen van Superga, maat 37, maar één keer gedragen, want: veel te groot. Volgens een van de medewerkers ben ik zeker niet de enige buurtbewoner die hier spullen komt brengen. “Het gros van wat we hier hebben komt van mensen uit de buurt. Er zitten vaak bijzondere spullen bij. Van Isabel Marant, ja. Maar er komt ook geregeld serviesgoed van Wedgwood binnen.” De opbrengst van de kringloopwinkel, die wordt gedreven door vrijwilligers, gaat naar de opvang van lokale daklozen. Een buurtproject om te omarmen! Van dinsdag tot en met vrijdag kun je er terecht.

DeWestkrant