Bibimbap en Koreaanse rap

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

De eerste keer dat ik in Amsterdam Koreaans at, zat ik bij Yokiyo op de Wallen. We gingen all the way en bestelden het Emperor’s diner, inclusief kreeft. De volgende ochtend zei mijn vriend: “Ik voel het eten nog steeds. Het lijkt alsof ik een hele koe heb doorgeslikt.” Inderdaad, beetje zwaar zo’n tig-gangendiner, maar erg lekker en weer eens wat anders dan Thais, Chinees of Indisch.

Yokiyo zit inmiddels in Oost en is van Koreaans overgestapt naar Asian Modern Freestyle een soort Aziatische fusion cuisine– maar gelukkig hebben wij in West een gloednieuwe Koreaan die wél honderd procent voor de eigen keuken gaat:  Seoul Food in de Kinkerstraat. Op de plek waar tot voor kort Steve’s Stove zat, maken Patrick en zijn vrouw dagelijks verse maaltijden volgens familiereceptuur. Is een gerecht op, dan moet je wachten tot de volgende dag. De Koreaanse keuken is arbeidsintensief en tijdrovend; geen kwestie van even wokken, maar eerder van urenlang marineren en maandenlang fermenteren.

Een klassieker uit die keuken is ‘kimchi’, gefermenteerde kool die op smaak wordt gebracht met knoflook, rode peper en specerijen. Die van Seoul Food is zo lekker dat ik in vier minuten een heel bakje opeet. Best vreterig, want kimchi is geen snack, maar een bijgerecht. Een heel gezond bijgerecht, trouwens. Even googelen en je weet dat de kool knettert van de vitamines. Nog zo’n hit uit het Koreaanse repertoire is bibimbap. Deze rijstschotel met groenten en een spiegelei is bij Seoul Food te koop zonder (8,50 euro) en met vlees (9,00 euro). En dat vlees is zeker niet van het lulligste soort: supermalse stukjes gemarineerd en gegrild rundvlees, ook wel bekend als bulgogi. Tussen de shiitake van de bibimbap duikt een zacht stukje boomschors op. Dit smaakt een beetje, eh, zoals boomschors ruikt, begrijp je?

Je kunt het street food afhalen of ter plekke opeten. Voorin kijk je uit over de Kinkerstraat, achterin zit je aan een lange tafel tussen kasten met Koreaanse rijstwijn, koekjes en chips. Koreaanse rap op de achtergrond, een maaltijd of een snack binnen handbereik. Verfijnde dumplings met varkensvlees of liever een rijstrol met krokant buikspek? Keuzes, keuzes. Dit is een zaak om heel blij van te worden.
http://www.seoulfoodamsterdam.nl