Cashen met Airbnb

Screenshot van verhuuradressen in De Baarsjes en Oud-West. (Bron Inside Airbnb)
Hoogstins2024

In West staan ruim 4100 woningen en kamers te huur via Airbnb. De prijs bedraagt gemiddeld tussen de 100 en 125 euro per nacht. Dat valt af te leiden uit gegevens gepubliceerd op de website InsideAirbnb.com.

Via deze onafhankelijke site kan verhuur aan toeristen op buurtniveau worden bekeken. Met wat moeite kun je zelfs inzoomen op de Airbnb van de buren. InsideAirbnb geeft per verhuurder een schatting van de inkomsten. Die is gebaseerd op gegevens op Airbnb, zoals prijs, bezettingsgraad en beoordelingen.

Voor veel verhuurders in West gaan de verdiensten al snel richting duizend euro per maand. De site signaleert ook uitschieters naar 3.000 en zelfs 5.000 euro per maand. De Baarsjes en Oud-West hebben gezamenlijk ruim 2400 adressen op Airbnb, Westerpark ruim duizend en Bos en Lommer een kleine zevenhonderd.

Controles

Vakantieverhuur zorgt voor een groeiend aantal klachten over overlast. De gemeente heeft de controles op illegale verhuur opgevoerd. Verhuur aan toeristen is alleen onder voorwaarden toegestaan, zoals ten hoogste zestig dagen per jaar en aan maximaal vier personen tegelijk.