De schatkist van de Kinkerstraat

Hüseyin Teker, de eigenaar van Sener. Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins2024

Sener in Oud-West is veel meer dan een ‘slechts’ een groente- en fruitzaak. Je vindt er zeldzame mediterrane groenten, delicatessen én Italiaanse zoetigheden. Patricia praat nu nog over de tiramisu en hazelnootkoekjes die ze er vorige week kocht.

Sommige mensen doen zó veel dat het lijkt alsof hun dag meer dan 24 uur heeft. Beyoncé is zo iemand, en Hüseyin Teker. Zes dagen per week rijdt hij om 5.00 uur naar de veiling om (biologische) groenten en fruit in te slaan voor Sener, zijn winkel in de Kinkerstraat. Naast het in- en verkopen van zijn producten vindt hij ook nog tijd om dagelijks goedgevulde salades te maken die in hij de winkel verkoopt. Je vindt ze in de vitrine bij de kassa, naast zijn huisgemaakte quiches en hummus. Ik proefde de pittige hummus met mango en was behoorlijk blij: dáár knapt een simpel broodje van op! Way to go, Hüseyin.

Kwaliteit
Hüseyins zaak bestaat al ruim dertig jaar. Hij heeft inmiddels een loeigrote vaste klantenkring opgebouwd. Dat zijn klanten keer op keer terugkomen, is niet zo gek: Sener staat voor kwaliteit. ’s Zomers koop je er bijvoorbeeld geen ‘gewone’ aardbeien, maar Lambada-aardbeien. “Omdat ze vrij zacht zijn, kun je ze minder lang bewaren”, zegt Hüseyin. “Maar ze zijn prachtig rood en smaken tien keer beter dan andere aardbeien.”

Courgettebloemen

In zijn assortiment zitten producten die je niet snel ergens anders vindt. Als voorbeeld noemt hij kasbonen. “Deze bonen zijn dikker en vleziger dan sperziebonen, en veel lekkerder.” Hij biedt opvallend veel Franse, Italiaanse en andere mediterrane producten aan. Afhankelijk van het seizoen vind je courgettebloemen, borlottibonen, truffel en cime di rapa, Italiaanse wilde broccoli. “Ik verkoop ook de ideale aubergine om melanzane alla parmigiana van te maken. Voor deze ovenschotel vervangen Italianen het lasagnedeeg door plakken aubergine. De groente combineren ze met tomatensaus en oregano.”

Stomen? Grillen!
Op verzoek spelt hij het recept voor je uit. “Ik denk graag mee met klanten. Ik geef ze tips of een eenvoudig recept om ze op weg te helpen.” Toen ik een week geleden lange, groene asperges kocht, ondervond ik dat zelf. Ik vertelde dat ik de asperges ging stomen. Hij knikte, maar vertelde meteen dat grillen beter was en legde me uit hoe ik dat het best kon doen. Hüseyin weet precies waarover hij het heeft. Hij is een enthousiast hobbykok, vooral in het weekend pakt hij uit. “Ik houd erg van pasta, risotto en gevulde aubergines. De ene keer kook ik Italiaans of Turks, de andere keer Nederlands. Ik eet gezond met veel groenten.”

Pergamena di pane
Behalve groenten en fruit heeft hij ook delicatessen in huis. ‘Heel goede’ olijfolie bijvoorbeeld, Franse druivenpitolie, burrata, ‘de beste’ risottorijst, noem maar op. Ik ontdekte er de lekkerste ‘crackers’ ooit: pergamena di pane. Dit flinterdunne knapperige griesmeelbrood met olijfolie is er in verschillende smaken. In ‘mijn’ versie zat rozemarijn. Lekker om zó te eten, of bijvoorbeeld met plakjes pecorino.

Leonardo Tiramisu
Onlangs at ik het brood met een van Hüseyins bestsellers: de spinaziesalade met rozijnen, Parmezaanse kaas, walnoot en een granaatappeldressing. Na deze verkwikkende salade verlengde ik het feest met een ambachtelijke tiramisu die ik ook bij hem had gekocht. “Dit dessert komt van een heel aardige jongen. Ik heb zijn bedrijf pas ontdekt. Het zit in Amsterdam en heet Leonardo Tiramisu.” Een tiramisu met precies de juiste verhouding, suiker, room, cacao, espresso en mascarpone. Geloof me: die Leonardo kan er wat van.

Hazelnootschuimpjes
Hij bakt trouwens ook erg smakelijke glutenvrije hazelnootkoekjes, een soort meringues maar dan veel kleiner – formaat schuimpje. Schattig om te zien en duivels verleidelijk: voor je het weet graai je in een leeg zakje (4,50 euro). De koekjes zijn nieuw in het assortiment. Volgens Hüseyin lopen ze als een trein. Vanaf deze week heeft hij ze weer volop. Snel inslaan, dus. Kun je meteen checken waarom ik Hüseyin in mijn hart heb gesloten!

Foto: Patricia Jacob
DeWestkrant