‘Dark store’ Zapp Fagelstraat moet dicht na klachten overlast

De omstreden vestiging van Zapp in de Fagelstraat. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Stadsdeel West wil de vestiging van flitsbezorger Zapp in de Fagelstraat sluiten. Dit na veel klachten uit de buurt over overlast. Voor zover bekend is dit de eerste keer dat de gemeente een sluitingsprocedure begint tegen een zogenoemde ‘dark store’ van een flitsbezorgdienst.

Distributieplekken van flitsbezorgers als Zapp, Gorilla en Getir duiken in een hoog tempo op in woonbuurten. Een aantal ‘dark stores’ zorgt voor hinder door laden en lossen en wachtende bezorgers, zo constateerde GroenLinks recentelijk al. De bezorgdiensten claimen dat zij boodschappen binnen tien minuten bezorgen en zijn verwikkeld in een felle concurrentiestrijd die ook ’s avonds en ’s nachts doorgaat. 

Petitie
Rond de vestiging van Zapp in de Fagelstraat in de Frederik Hendrikbuurt zijn al enige tijd problemen. Omwonenden hebben bij het stadsdeel geklaagd over overlast. Het gaat onder meer om geluidsoverlast -ook ’s nachts- en geblokkeerde stoepen. Een online petitie is door ruim tweehonderd personen ondertekend. 

Handhavingstraject
In een brief aan omwonenden meldt stadsdeelbestuurder Melanie van der Horst dat de bedrijfsvoering van Zapp niet past in het bestemmingsplan. Gezien ‘de aard en urgentie van de klachten’ is het stadsdeel een handhavingstraject gestart met als doel om deze locatie te sluiten. Ondertussen worden volgens haar maatregelen getroffen om de overlast te beperken, waaronder extra politietoezicht ’s avonds en ‘s nachts.

DeWestkrant