‘Veel meer handhavers nodig in West’

Politieke partijen dienen motie in voor meer toezicht en handhaving 

Handhavers in het Westerpark, een van de drukbezochte plekken in West. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Afval op straat, veel horeca en bouwwerkzaamheden, drukbezochte plekken als het Westerpark en De Hallen. West kent relatief veel overlastproblematiek en heeft te weinig capaciteit voor toezicht en handhaving, zo stelt D66 in een motie die mede is ondertekend door VVD, GroenLinks, PvdA en DENK in West. De partijen dringen aan op meer handhavers.

West heeft circa 30 handhavers (omgerekend in fulltime banen) toebedeeld gekregen vanuit de centrale stad. Dat is veel te weinig, vinden de partijen. Met 150.000 inwoners huisvest West 17 procent van de Amsterdammers, terwijl het volgens de motie wordt onderbedeeld met slechts 10 procent van alle uren aan toezicht en handhaving. 

De partijen pleiten ervoor om dit aantal te verhogen in lijn met het aantal bewoners en bezoekers hier. Het dagelijks bestuur van West moet dit gaan regelen in samenspraak met andere stadsdelen. Ook moet in de Stopera worden gepleit voor een uitbreiding van de capaciteit in heel Amsterdam. 

De ervaren overlast in vergelijking met andere stadsdelen is – na Nieuw-West en Centrum- het grootst in stadsdeel West, zo stellen de partijen. Ook is er sprake van een ‘waterbed-effect’ vanuit het centrum. De motie wordt besproken tijdens de stadsdeelcommissievergadering van 28 november.

DeWestkrant