DeLaMar West sluit de deuren

Impressie DeLaMar West bij de presentatie van de plannen in 2020. (Foto Igor Roelofsen - Twycer.jpg)
Hoogstins2024

Het DeLaMar West gaat stoppen. Het theater aan de Laan van Spartaan in Bos en Lommer sluit al na twee jaar definitief de deuren. Door stijgende kosten van energie en programmering en het beperkte aanbod van kleinschalige musicals is het theater niet rendabel te krijgen, zo schrijft Het Parool na een gesprek met directeur Andreas Fleischmann. 

De Westkrant wilde de theaterdirecteur onlangs interviewen, maar het gesprek werd afgezegd wegens ‘onvoorziene omstandigheden’. Duidelijk was al dat er voor 2024 weinig grote voorstellingen op de agenda stonden. Voor een aantal geplande voorstellingen waren geen subsidies toegekend, waardoor het theater begin 2024 waarschijnlijk al maandenlang dicht zou zijn. 

Nu trekt het DeLaMar -dat in 2010 een eerste theater opende bij het Leidseplein- dus de stekker uit het tweede, kleinere theater. DeLaMar West opende in 2021 in het pand van corporatie Ymere dat hier eerder Circus Elleboog huisvestte. Beide theaters worden ondersteund door de VandenEnde Foundation van Joop en Janine van den Ende. 

Het DeLaMar in West profileerde zich als theater voor eigentijdse en vernieuwende voorstellingen, met de nadruk op musical- en muziektheater. Het moest ook een broedplaats worden voor musicaltalent en een plek waar musicals ontwikkeld worden. Dit onder de paraplu van The Musical-makers.