Icoon De Avondmarkt komt weer tot leven in een boek

Eigenaar Hans van Akkeren rekent af met een van zijn laatste klanten. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De Avondmarkt in Westerpark mag dan dicht zijn, de iconische zaak leeft voort in onze harten én in een onlangs verschenen boek.

Er gaat bijna geen dag voorbij zonder dat ik De Avondmarkt op de De Wittenkade mis. Vorige week had ik met spoed een cadeautje voor een vriend nodig. Ik kwam daar pas om 21.00 uur achter. Ik zou er de volgende ochtend heengaan. Normaal zou ik dan naar de avondwinkel der avondwinkels zijn gegaan. Maar aangezien we afscheid moesten nemen van deze iconische zaak in de Staatsliedenbuurt moest ik mijn heil toch echt ergens anders zoeken. Ik ging naar Sterk in Oud-West, en kwam terug met een bakje droplullen – géén grap.

Nostalgie
Kort na mijn bezoek aan Sterk, rolde er wat moois door mijn brievenbus: het boek Verhalen uit De Avondmarkt naar een idee van Tessa Huipen-Bruinenberg, de dochter van de oprichter van De Avondmarkt, en haar man Peter Bruinenberg. De teksten op de circa 30 pagina’s zijn geschreven door Maringa Emons-de Vries. Vanzelfsprekend heeft de laatste eigenaar, Hans van Akkeren, ook aan de totstandkoming meegewerkt. Het tijdschrift over De Avondmarkt had ik al in huis. Dit boek maakt mijn leescollectie over de zaak compleet. De inhoud riep behoorlijk wat nostalgie bij me op. Ik zag de zaak en de medewerkers heel levendig voor me.

Tijdslijn
Het boek opent met een tijdslijn van de 54 jaar dat De Avondmarkt heeft bestaan. Van de dag dat Theo en Mary Huipen de zaak openden (12 april 1969), via de zwarte dag dat Theo overlijdt als gevolg van een verkeersongeval (27 april 2007) en compagnon Hans de zaak voortzet, tot het moment waarop Hans met pensioen (1 juni 2023) gaat, zonder dat hij een opvolger heeft kunnen vinden.

Eerste afhaalrestaurant van Nederland
Zijn afscheidsspeech staat erin, een verhaal met een lach en een traan, waarin hij herinneringen ophaalt aan Theo, leveranciers en klanten. “Waarom prijzen ze ons de hemel in? We doen toch gewoon ons werk?” Daarna haalt de vrouw van Theo haar herinneringen op en lees ik dat De Avondmarkt het eerste afhaalrestaurant van Nederland was. “Mensen konden kiezen of ze aardappelen of rijst wilden, welke groente en wat voor vlees. Zo kon je het zo goedkoop of duur maken als je zelf wilde.”

Vijftigjarig bestaan
Vervolgens komen interviews met medewerkers voorbij, zoals Inge en Linda van Akkeren (de dochters van Hans en zijn vrouw Trudy), René Kramps (medewerker van 1981 tot 2001), Willem Tel (30 jaar in dienst geweest). Tussen de tekst duiken foto’s op van het interieur en het vijftigjarig bestaan. Aan het eind staat een artikel uit Het Parool waarin acteur Ilias Ojja (bekend van Mocro Maffia) vertelt waarom hij nog steeds zijn dagelijkse boodschappen deed bij De Avondmarkt, terwijl hij niet meer in de Staatsliedenbuurt woonde. “De Avondmarkt vind ik de fijnste winkel van de stad. Het assortiment is uitgebreid en bestaat uit lekkere verse en natuurlijke producten. Het personeel is vriendelijk en werkt hier al sinds ik me kan herinneren.”

Benieuwd naar het boek? Bestel dit dan bij Tessa Huipen-Bruinenberg. Mail naar real_tessa@hotmail.com Betaal via een tikkie/ betaalverzoek: 12,50 euro. Daarna stuurt ze het boek op, zo laat Tessa Huipen-Bruinenberg weten.

 

Boek ‘Verhalen uit De Avondmarkt’. (Foto Patricia Jacob).