Shoppen voor Oud en Nieuw bij Sterk in Oud-West: 11 tips

Sterk in de De Clercqstraat. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Sterk in Oud-West is een van die schaarse supermarkten die nooit lijken te slapen. Je vindt er alles voor een smakelijk Oud en Nieuw, zoals Perzisch saffraanijs (vegan) en een oliebol tompouce.

Sterk in de De Clercqstraat 7 noemt zichzelf ‘een culinaire verwenwinkel’. Dat klopt als een bus, maar de zaak in Oud-West is nog veel méér: een instituut bijvoorbeeld. Het bedrijf, dat ook een filiaal heeft op het Waterloopplein, zit al sinds de jaren ’50 in Amsterdam. Ook staat Sterk bekend als ‘avondwinkel’. De zaak heeft eindeloos lange reguliere openingstijden: zondag tot en met maandag van 9.00 tot 01.00 uur, vrijdag en zaterdag van 9.00 tot 02.00 uur. En die tijden hadden ze al ver voor de tijd dat de AH’s van deze wereld ook op het idee kwamen om langer open te blijven.

Smulpaleis
Tijdens de Kerstdagen was Sterk open van 9.00 tot 01.00 uur. Zaterdag de 30ste kun je er van 9.00 tot 02.00 uur inslaan. Mocht je op Oud en Nieuw nog lekkers nodig hebben dan kun je er zondag van 9.00 tot 22.00 uur terecht. Op Nieuwjaarsdag is Sterk gesloten. Om slim in te slaan in dit forse smulpaleis, geef ik je wat tips. Een legende als Sterk verdient jouw aandacht. Sinds het verdwijnen van De Avondmarkt in de Staatsliedenbuurt en de (tijdelijke?) sluiting van Martin’s in Bos en Lommer zijn supermarkten die nooit lijken te slapen schaars. Je boodschappenlijst zou er zo uit kunnen zien:

1. Champagne
De bubbel der bubbels is bij Sterk te koop in elk formaat, van elk denkbaar huis en voor zowat ieder budget. Profiteer van de inpandige champagnekennis en laat je ter plekke adviseren. Ook voor een hapje erbij zit je goed. Mag het wat kosten, duik dan de koelkast in voor blini’s, Oost-Europese pannenkoekjes. Beleg ze met crème fraîche en gerookte zalm of kaviaar.

2. Cheesecake van Dikke Lepel
Aan taartpunten geen gebrek bij Sterk, waaronder de chipolatapunten van Holtkamp én de cheesecake van Dikke Lepel, een brok comfort van verse roomkaas en frambozenpuree.

3. Empanadas met stoofvlees van La Chica Food
In Zuid-Amerika heeft vrijwel elk land zijn eigen pasteitje. Achter La Chica Food zit een Latina die met de hand empanadas maakt en ze vult met wonderschone ingrediënten als stoofvlees, ui, aardappel en rode curry.

4. Feastables Mr. Beast Bar Original Choclate
YouTube-hit Mr. Beast startte in januari 2022 Feastables, een bedrijf in chocoladerepen. Binnen enkele maanden slaagde hij erin om voor 10 miljoen dollar aan chocola te verkopen. Zijn inspiratiebron voor zijn onderneming is zijn eigen ziekte. Omdat hij de Ziekte van Crohn heeft, moet hij een speciaal dieet volgen. De plantaardige en glutenvrije chocola die hij verkoopt, kwam voort uit zijn eigen behoefte.

5. Groene olijven ‘rellenas de naranja’ van La Masrojana
Supersappige olijven met een vleugje sinaasappel. Geloof me: zodra je er eentje hebt geproefd, ben je verkocht.

6. Moutarde de Meaux Pommery

Tijdens de World-Wide Mustard Competition in 2019 werd deze mosterd verkozen tot ’s werelds beste mosterd. Maar de smaakmaker geniet al veel langer faam. De beroemde Franse culinaire schrijver Brillat-Savarin (1755-1826) had het in zijn werk over ‘la moutarde des gourmands’. Voor een fijnproever als jij is dit potje dus verplichte kost. Lekker bij een goed stukje (oude) kaas of een kwaliteitskroket.

7. Oh nam mi kimchi mayonejeu
Oh nam mi is het bedrijf van Alexander Kim Boyce, een in Amsterdam gevestigde Amerikaan met ‘een diepe band’ met zijn Koreaanse roots. Zijn kimchi is gebaseerd op een traditioneel Koreaans familierecept. Hij maakt het van gefermenteerde Napa Cabbage, een Chinese koolsoort. Daarnaast breidt hij zijn collectie smaakmakers voortdurend uit. De nieuwe aanwinst is de kimchi-mayo, ‘die pittig en licht zoetig is, met precies de juiste hoeveelheid kruiden’. Volgens hem is de mayo zo lekker dat je het waarschijnlijk op alles gaat gebruiken.

8. Oliebol tompouce
Tussen de appelbeignets, oliebollen met rozijnen en appelflappen pronkt ‘een primeur’: de oliebol tompouce. De bol is de opvolger van de TikTok-hit crompouce, is een doormidden gesneden croissant met banketbakkersroom ertussen, gedoopt in het glazuur van de welbekende tompouce.

9. Persian Saffron icecream (vegan) van Silk Road

Japans mochi ijs met yuzu of zwarte sesam, low calory melt, Tudy’s chicken & waffle icecream. Het ijs bij Sterk komt uit de hele wereld, zoals Perzië, waar ijs met saffraan razend populair is.

10. Snert van Brandt & Levie & Joris Bijdendijk
De kwaliteitserwtensoep van de bekende slagers uit West en de sterrenchef is ideaal om een stevige bodem te leggen.

11. Takis fuego
Deze ‘bugles’ staan garant voor vuurwerk in je mond. Ik kan me niet voorstellen dat deze superzoute en knetterhete chips gezond zijn, maar het is best een interessante ervaring om ze te eten.

Toonbank Sterk, met links de oliebol tompouce. (Foto Patricia Jacob)