Sugarbar in Oud-West heeft de heetste milkshake van de stad

Nekeia Boone in haar Sugarbar. Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins2024

Coconut Chili, Sexual Chocolate, Chicken & Waffles. Sugarbar in de De Clercqstraat heeft milkshakes in smaken uit je stoutste dromen. Ideaal als aperitief voor het Milkshake Festival dat dit weekend plaatsvindt in het Westerpark.

Eten kan ik als de beste, maar koken ho maar. Onlangs kreeg ik echter van mijn vriendin Clara een olie waarmee zelfs ik vis, kip of tofu kan laten excelleren: de Crispy Chili Oil van Chilli Chan’s. Ik herken het potje als ik bij Sugarbar in de De Clercqstraat 48H binnenloop. Gretig pak ik een exemplaar. Eigenares Nekeia Boone lacht en vertelt dat ze de olie heeft verwerkt in sorbetijs. “It’s delicious! You should try it.”

Funky smaken
Hoe nieuwsgierig ik ook ben, ik houd me in. Vandaag ga ik voor een milkshake. Nekeia kan er eentje schudden van alle smaken ijs die ze deze dag aanbiedt. En die smaken zijn minstens zo funky als de muziek die ik hoor: Prince en Sheila E met A Love Bizarre. “Chocola en salted caramel kennen we nu wel”, legt ze uit. “Mijn ijs moest anders zijn. Ik wilde ijs maken in smaken die je totaal niet verwacht.” Haar intentie leidde tot creaties als Hot Honey, Balsamic Blueberry, Chicken & Waffles én Sexual Chocolate: ijs van pure chocolade met reepjes knapperige bacon en gezouten macadamianoten. Foei, foei, foei. Stout brein. Kinky as hell. Ik zeg: ja!

Liquid lunch
Alleen niet nu. Vandaag wordt het een Coconut Chili, een shake met ‘vibes of a Tulum sunset – a little bit of chill with a lot of heat’. “Welke melk wil je? Ik heb ook kokosmelk.” Regular voor mij, please. Het fluweelzachte mengsel van bollen ijs, melk en véél slagroom glijdt soepel naar binnen (10,50 euro). De chili proef ik niet meteen, totdat het achter in mijn keel begin te kriebelen. Langzaam laat het pepertje zich gelden en komt de pit tot zijn recht: fijn heet. Mega machtig is het allemaal, het had mijn lunch kunnen zijn. Een liquid lunch met een twist als het ware. Blij als een kind geef ik Nekeia een duimpje.

Bedrijfsleven
Dat de Amerikaanse zich tot ijsmaker zou ontpoppen, stond niet in de sterren geschreven. Nekeia, die opgroeide in New York (Harlem), werkte jarenlang als UX copywriter and tech manager voordat ze het bedrijfsleven inwisselde voor de culinaire wereld. Toen ze tijdens de pandemie net als ‘de hele wereld’ veel thuiszat, sloeg ze aan het creëren. Van kinds af aan is ze verzot op ijs. Voor koken heeft ze ook een zwak. Van haar oma Tudy had ze geleerd hoe belangrijk het is om bij het koken je gevoel te volgen. Zij verklapte Nekeia hoe je Afro-Caribbean gerechten als broodpudding, collard greens, zoete aardappeltaart en fried chicken moet maken. Door haar liefde voor ijs en koken te combineren, bracht Nekeia tijdens de pandemie de een na de andere ijssoort op de wereld. Haar vrienden gaven haar een tip. “Ze zeiden: ‘Quit your job en begin je eigen bedrijf.’ Best eng, natuurlijk. Maar ik besloot het te doen.”

Tudy’s Kitchen
Ze huurde een ruimte bij The Kitchen Republic en begon onder de naam Tudy’s Kitchen ijs te draaien. Winkels als Stach en Sterk zagen als eerste brood in haar creaties en langzaam kreeg haar onderneming vleugels. Tijd voor een volgende stap: een eigen winkel. Toen het pand van Vegabond vrijkwam, greep ze haar kans. Begin juli ging haar Sugarbar open. Kort nadat ze een forse tegenslag had: een inbreker had de glazen toegangsdeur verwoest, iets wat haar ‘extra werk, kosten en slapeloze nachten had opgeleverd’. “Heel vervelend, dat kan ik niet ontkennen. Maar tegenover die ene vervelende gebeurtenis staan minstens vijf mooie ervaringen. Zo kwamen er veel lieve mensen langs om te zeggen hoe erg ze het voor me vonden. Ik kijk nu vooral vooruit.”

Koeken met ijs ertussen
Inderdaad: the only way is up! Haar winkel is er eentje om trots op te zijn.
Kleurrijke details op de muren, schappen met chocola van Bohemian Cacao en ander snoepgoed, ijskasten met ijs en desserts. Bovendien is er ook nog eens zat zitruimte om ontspannen aan een ijsje te likken, een milkshake weg te slurpen of een koffie te pakken, eventueel met een coconut cupcake of sammie’ erbij: flinke zelfgebakken koeken met ijs ertussen.

Lelani Lewis
Dat Sugarbar niet zomaar het een of andere ijs- of dessertbarretje is, blijkt ook uit het team dat Nekeia om zich heen heeft verzameld. Haar foodstylist is bijvoorbeeld Lelani Lewis, schrijfster van het briljante Code Noir, een kookboek waarmee ze teruggaat naar de roots van haar Caribische eetcultuur. Verder stopt Nekeia een deel van de opbrengst van haar ijsmerk in een fonds om ondernemers uit achtergestelde groepen – vooral zwarte vrouwen – een steuntje in de rug te geven.

Sugarbar Bike
Benieuwd naar deze Amerikaanse en haar ijs? Houd dan de Instagram-pagina van Sugarbar in de gaten. Ze is namelijk van plan om binnenkort een feestje te geven in haar winkel. Enne: mocht je dit weekend naar het Milkshake Festival gaan, kijk dan goed om je heen. Dikke kans dat de Sugarbar Bike in de buurt staat, zodat je een ijsje of milkshake kunt scoren!

DeWestkrant