Extra reinigers ingezet tegen rommel rond afvalbakken

Doneerrekken voor blikjes en flesjes in de binnenstad. Het is niet duidelijk of dit werkt. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De gemeente gaat extra reinigingspersoneel inzetten vanwege de toegenomen rommel rond afvalbakken. In elk stadsdeel gaan vanaf half augustus twee reinigers speciaal op pad in de ‘voornaamste probleemgebieden’, zo meldt verantwoordelijk wethouder Zita Pels in een brief aan de gemeenteraad.

Sinds de invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes en blikjes worden afvalbakken opengebroken en leeggehaald, met kapotte bakken en veel zwerfafval als gevolg. Het is een landelijk probleem waar nog geen goede oplossing voor is gevonden, zo stelt de wethouder.

Het extra duo reinigers per stadsdeel moet de grootste problemen te lijf gaan. Zij gaan open afvalbakken van een vuilniszak voorzien en sluiten en de rommel opruimen. Verder kijken zij welke afvalbakken stuk zijn zodat die gerepareerd kunnen worden.

In het centrum is een proef gaande met doneerrekjes op 23 afvalbakken. Inzamelaars kunnen dankzij die ‘statiegeldringen’ flesjes en blikjes meenemen zonder afvalbakken overhoop te halen, zo is het idee. Niet duidelijk is of dit goed werkt, de proef is nog niet afgerond. Enkele stadsdelen -waaronder West en Nieuw-West- kunnen op proef ook ieder in twee straten doneerrekjes aanbrengen, zo maakte dagelijks bestuurder Ester Fabriek van West onlangs al bekend. 

Wethouder Pels kondigt verder aan dat op bepaalde afvalbakken andere sloten komen. Ook komen extra afvalbakken in parken. Lokale ondernemers worden opgeroepen om zich aan de verplichting te houden om 25 meter rondom hun bedrijf de straat schoon te houden en zwerfafval te verwijderen, aldus de brief. De gemeente gaat ook ‘aanmoedigen’ dat ondernemers en producenten zelf voor meer inzamelmogelijkheden zorgen.