Regenbooghuis in Oud-West voor lhbtiq+-gemeenschap

Gebouw De Potgieter. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De lhbtiq+-gemeenschap krijgt een eigen plek: het Regenbooghuis in Oud-West. Het gebouw De Potgieter in de Da Costabuurt wordt verbouwd tot ruimte voor ontmoetingen en activiteiten. Het gaat om onder meer lhbtiq+’ers van kleur of met een beperking en transgender personen, aldus de gemeente Amsterdam die het initiatief financieel mogelijk maakt. 

“Behalve het COC had geen enkele lhbtiq+-organisatie een eigen plek in de stad. Nu komt die er”, aldus Vanny Reyes, interim-voorzitter van Stichting Regenbooghuis. “Dat is voor heel veel mensen belangrijk. Deze groepen voelen zich niet veilig en thuis in de stad. Denk aan jongeren die uit huis gezet worden, omdat hun familie ze niet accepteert. Zij hebben het Regenbooghuis echt nodig.”

De stichting gaat zorgen voor de invulling van het Regenbooghuis, dat volgend jaar zomer open zal gaan. Er komt een huiskamer, een grote keuken, spreekkamers en kantoorruimte voor organisaties. Ook zijn er plannen voor een podium voor optredens. Reyes: “Je kunt er terecht voor zorg en steun. Zorg- en hulpverleners zullen er hun spreekuur houden. En natuurlijk gaan we ook leuke en gezellige activiteiten organiseren.”