Proef met ‘statiegeldringen’ in West

Een man doorzoekt een afvalbak op flessen en blikjes met statiegeld. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De vuiloverlast op straat is toegenomen. Rondom veel afvalbakken ligt rommel nadat ze zijn doorzocht op plastic flessen en blikjes. In West komt een proef met ‘statiegeldringen’ voor flessen en blikjes. Inzamelaars kunnen die dan meenemen zonder te graven in bakken en zakken.

Twee straten in West krijgen op proef statiegeldringen, zo maakte portefeuillehouder Ester Fabriek bekend tijdens de vergadering dinsdagavond van de stadsdeelcommissie. De politiek in West had eerder unaniem aangedrongen op snelle actie tegen de vervuiling rond afvalbakken. 

Fabriek zei eerder dat West eerst de uitkomsten van een proef in stadsdeel Centrum moest afwachten. Dat vond de stadsdeelcommissie te lang duren. Fabriek meldde na overleg maandag met de centrale stad dat West, Nieuw-West en Zuid alvast in twee straten per stadsdeel mogen beginnen met een eigen proef. 

Dit moeten wel straten zijn met weinig toeristen, aldus Fabriek. De eerste ervaringen in Centrum wijzen volgens haar uit dat toeristen vaak ook ander afval achterlaten in de statiegeldringen. Een pilot op plekken met minder toeristen kan uitwijzen of de ringen daar dan effectiever zijn.

De VVD opperde alvast de Bos en Lommerweg als plek. Commissielid Wout Deterink meldde dat hij overdag zag dat daar zes van de acht afvalbakken waren opengetrokken. Fabriek zei open te staan voor meer suggesties voor straten om de proef te houden.

DeWestkrant