De lekkerste ijsjes van West

De ijskar bij lunchcafé De Zwijger in De Baarsjes. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Breaking news: het excellente Italiaanse ijs van Monte Pelmo uit de Jordaan is sinds kort ook bij ons te koop. Je kunt bolletje na bolletje scoren bij de ijskar van Lunchcafé de Zwijger in De Baarsjes. Om je ijshonger in stijl te stillen, hebben we de lekkerste lokale ijsjes op een rij gezet.

DE BAARSJES
Bluebirds, Jan Evertsenstraat
Ruim een jaar geleden landde yoga- en bewustwordingscentrum Bluebirds in de Jan Eef. Nu er voorlopig geen yoga-en meditatielessen mogelijk zijn, gooit dit ‘zentrum’ het over een andere boeg en verkopen de yogi’s veganistisch ijs op basis van biologische seizoensproducten.
https://www.facebook.com/bluebirdsamsterdam/

Lunchcafé de Zwijger, Willem de Zwijgerlaan
‘Italiaans schepijs’ staat er met grote letters bij de ijskar voor de deur van dit café. Dat is veel te bescheiden. Het gaat hier namelijk niet om het gemiddelde Italiaanse ijs, maar om ijs van het vermaarde Monte Pelmo in de Jordaan. Sinds 1957 verwent dit ijsfabriekje Amsterdammers met ambachtelijk ijs van 100 procent natuurlijke ingrediënten. Mijn favoriet: het ijs van Siciliaanse pistaches. Na één lik, begrijp je waarom.
https://www.facebook.com/Lunchcafé-de-Zwijger-1516252925347543/

IJsmanschap, Van Spilbergenstraat
Deze salon grossiert in popsicles, ambachtelijke ijslolly’s op melk- en waterbasis. Martijn Doets tovert net zo makkelijk een popsicle van Vietnamese ijskoffie tevoorschijn als een ijslolly van witte chocolade met framboos. Dool door het spannende aanbod!
https://www.ijsmanschap.nl

OUD-WEST
Jan Pieter IJsje, Jan Pieter Heijestraat
In deze kinderrijke buurt hoort natuurlijk ook een ambachtelijke ijssalon. Je vindt er smaken als banaan, chocola en hazelnoot en avontuurlijkere smaken als hete aardbei en smurf.
https://jan-pieter-ijsje.business.site

La La IJs, Tollensstraat
Dit ijszaakje bij de Hallen verkoopt dertig soorten ijs van De IJsmakerij. Tussen het assortiment op basis van biologische seizoensproducten vind je ook diverse plantaardige opties. La La IJs verrast met citroen-basilicumijs, kardemomijs en ijs van chocolade, karamel, zeezout en rozemarijn.
https://m.facebook.com/lalaijsamsterdam/?locale2=nl_NL

Massimo Gelato, Jan Hanzenstraat
De ijskoning van De Pijp (en misschien wel van heel Amsterdam) heeft onlangs een tweede winkel geopend in ons stadsdeel. Massimo maakt ambachtelijk ijs volgens Italiaanse traditie. Zijn pure ijs is zo gruwelijk lekker dat ik er een heel diner omheen zou willen bouwen. Een fors portie chocolade-karamelijs als hoofd. Pistache-ijs als starter en kersenijs als dessert.
https://www.facebook.com/massimogelatoamsterdam/

M&M Fruit & Groente, hoek Ten Katestraat met Kinkerstraat
Al zeven jaar wordt er hier achter deze kleurrijke kraam gegoocheld met groente en fruit. Dat levert behalve fruitsalades en sapjes ook fruitijs en -milkshakes op.
https://www.facebook.com/MM-fruit-en-groente-146241955727546/

BOLO
Frank & Lydia’s IJssalon, Bos en Lommerweg
Familiebedrijf dat traditioneel Italiaans ijs biedt, waaronder ijs in smaken als meloen, cassis, en strawberry cheesecake. Eet een bolletje uit een bakje of hoorntje of van een piramide van minimaal dertig bolletjes.
http://www.frankenlydia.nl

WESTERPARK
Doardi, Van Limburgstraat
Razend populaire zaak bij het Westerpark waar elk ijsje (en frietje) een feest is. Of je nu gewoon een bakje met kokosijs eet of een grote hoorn met vanille-, karamel- en chocoladeijs met karamelsaus, karamelfudge en slagroom.
https://doardi.com

Karaat, Houthavenkade
Culinair walhalla dat van alle markten thuis is. Zo heeft dit restaurant behalve een sushibar en bakkerij sinds kort ook een ijssalon met smaken als rum-rozijnen, tonka en walnoot-honing.
https://www.facebook.com/karaatdehouthavens/

NIEUW-WEST
IJshoeve Sloten, Sloterweg
Deze ijssalon in een gerestaureerde hoeve gooit hoge ogen met ijs uit de keuken, vooral de smaken pistache en yoghurt-amarena zijn hot.
https://ijshoevesloten.business.site

Lawa, Slotermeerlaan
Bij dit onderdeel van het Serifoglu-imperium verkopen ze ambachtelijk Turks ijs op basis van geitenmelk. Het ijs heeft een andere textuur dan het ijs dat je bij veel Italiaanse zaken vindt. Lawa’s ijs is minder smeuïg, eerder een beetje plakkerig, en is te koop in zes overheerlijke smaken, waaronder pistache, hazelnoot en walnoot.
https://www.facebook.com/cafelawa/

Verona Gelati, Tussen Meer
Ambachtelijk ijs in ontelbare smaken; van tiramisu, speculaas en marsepein tot Hello Kitty en Ciao Bimbo! Ook kun je er op bestelling ijstaarten krijgen.
http://verona-gelati.nl