De kleinste deli van de stad verkoopt een banana split

Mobiele barista opent multifunctioneel adres in Westerpark

Eigenaar Thom Henshaw in zijn nieuwe zaak Westerperk. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Vanachter zijn fietskar verkocht hij koffie in het Westerpark, maar Thom Henshaw had zin in iets anders. Afgelopen weekend opende hij Westerperk in de Kostverlorenstraat. Je kunt er koffieleuten, delicatessen inslaan én een klassieke ijscoupe bestellen: een banana split.

“Wéér een koffiezaak”, mopperde ik toen ik langs de nieuwe zaak in de Kostverlorenstraat 11H liep. Tot voor kort zat hier Plant Based Sushi, een trendsettend restaurant dat West aan de vegan sushi kreeg. Sinds vorig weekend zit Westerperk op deze plek. ‘Coffee & shop’ staat er op de gevel.

Chai
Eenmaal binnen verdwijnt mijn vooroordeel als sneeuw voor de zon: Westerperk is niet zomaar een koffietentje. Dit is een pareltje. En dat heeft behalve met het aanbod ook te maken met de uiterst vriendelijke eigenaar Thom Henshaw. “Ik hoop dat je de chai lekker vindt. Ik experimenteer een beetje met het recept.” De thee met melk (4,25 euro) is precies zoals ik die graag heb: niet te zoet en alle specerijen perfect in balans. Petje af voor Thom!

Pedal Perk
De Engels-Amerikaanse Thom groeide op in Houston, Texas, maar is al langer in Nederland. Sinds 2020 heeft hij Pedal Perk en verkoopt hij koffie vanachter een elektrische fietskar. Wie vaak in het Westerpark komt, kent dit mobiele koffiehuisje vast wel. Barista Thom combineerde de geur van koffie met salsaklanken. “Als ik personeel voor Westerperk heb, ga ik weer het park in”, weet hij.

Koffie van Lot 61
Maar op dit moment is zijn zaak nog een one-man-show en heeft hij er zijn handen vol aan. Je kunt koffie van Lot 61 bestellen of bijvoorbeeld een bubble tea. Voor erbij: croissants, bananenbrood, kokos-kardamomcake. To go of ter plekke opeten. Er zijn nu al houten bankjes en enkele stoelen, maar de sofa is onderweg. Als ik er ben, zitten er mensen te werken en is er een vergadering en petit comité. De een na de andere buurtbewoner slingert zijn nek om de hoek.

Fermentfabriek
Eerlijk is eerlijk: in de buurt kun je ook bij Back to Black en AO uitstekende speciality coffee drinken en zoete lekkernijen scoren. Maar bij Westerperk kun je behalve koffieleuten ook shoppen. De schappen in Thoms zaak staan vol delicatessen, zoals de mosterd met honing en Hot Head Salsa’s van de Fermentfabriek uit Amsterdam-Noord. Daarboven spot ik de Amsterdamse produkten van Eli’s Deli, zoals Smokey Ketchup en Bloody Mary Ketchup.

Kant-en-klare maaltijden
In de koeling vind je zowel kimchi en kombucha als kant-en-klare maaltijden van 3 Food, zoals witvis met gekruide groene rijst. Dit moet wel de kleinste deli van de stad zijn! “Stap voor stap wil ik het assortiment uitbreiden”, zegt Thom.

Banana split
Naast de ijskasten staat een vrieskistje met ijs. Per bol te koop of – hoera – in de vorm van een banana split. “Drie bolletjes ijs, een doorgesneden banaan, slagroom, chocoladesaus. Het klassieke werk. In Amsterdam heb ik dit dessert nog niet gevonden. Ik ga ervoor zorgen dat het lekker én ‘Instagrammable’ is. Omdat ik nog geen tijd heb gehad om de chocoladesaus te maken, kan ik vandaag geen banana split maken. Maar zodra ik die saus heb, maak ik er eentje voor je. Ik denk dat het een hit gaat worden.”

Foto Patricia Jacob