De eerste vegan sushibar van het land zit in BoLo

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

Zelfs een verstokte dierverslinder als Patricia wordt een beetje verliefd op het aanbod van Plant Based Sushi, waar een Taiwanese chef je smaakpapillen uit hun dak laat gaan met een Gordon Ramsey Roll of een Amsterdam Truffle Roll.

Zodra we bij Cultural Meeting Point OKO aan de Admiraal de Ruijterweg zijn, horen we hits uit de jaren tachtig. Love and Pride van King, daarna Everybody Wants to Run the World van Tears for Fears. Wie kon er in het tijdperk van de vleesfondue, babi pangang en shoarma nou vermoeden dat er rond 2020 vegan sushi op zou duiken? Mooi wel dat dit nu realiteit is! 

Ook glutenvrij
Vanuit BoLo beitelt de plantaardige rijstdelicatesse aan een vaste plek in de Nederlandse foodscene. Sinds 2 januari kun je namelijk zes avonden per week bij het supersympathieke OKO je chopsticks laten wapperen voor de meest verantwoorde sushi alive. Volgens initiatiefnemer Claudia Deken heeft West hiermee de primeur: “Plant Based Sushi is de eerste vegan sushibar van Nederland.” Behalve veganistisch is de nieuwkomer overigens ook nog eens glutenvrij.

Pinky Winky Rolls
Voordat de Zuid-Afrikaanse de kans kreeg om voor zes maanden een ruimte te delen met de eigenaren van OKO, zigzagde de zaak als pop-up door de stad. Vanuit creatief lokaal De Ruimte in Noord trok de crew naar een leegstaand pand in de Frederik Hendrikstraat in West. Op de vaste stek in BoLo hoopt Claudia met haar Taiwanese chef Jessica Lai de harten van nog veel meer veganisten én niet-veganisten te veroveren. Als verstokte dierverslinders vallen wij in de laatste categorie. Maar al bij de eerste blik op de kaart, worden onze knieën week en worden we een beetje verliefd: de creativiteit sijpelt van de kaart. Er wordt gestrooid met blije namen als Pinky Winky Rolls, spannende ingrediënten en verrassende combinaties. Zo is er een rijstrol met onion bhaji (Indiase uienbeignet), zoete aardappel, koolsla en veganistische roomkaas.

Parade aan texturen
Dit rijsthapje – de Gordon Ramsay Roll – is volgens Claudia de bestseller van het menu (16,50 euro voor 8 stuks). Behalve deze hoogvlieger bestellen we nog de Amsterdam Truffle Roll (veganistische truffelkaassaus, mango, komkommer, gedroogde miso en spinazie) en de House Futomaki (gegrilde tofu, gegrilde tempeh en gemarineerde aubergine). Als de schotels op tafel staan, slaan onze zintuigen bijna op tilt. De verleidelijk heftige geur van truffel doet onze neusvleugels klapperen, door de vele verschillende kleuren lijken onze netvliezen te crashen. Onze smaakpapillen gaan uit hun dak van de bonte parade aan fijne smaken en texturen: kaas en fruit zo zacht als de vetste tonijn of zalm, groente met een goede bite, knapperige details, waaronder de maiskorrels in een van de salades.

Milennial-virus
Sushi eten bij deze bar is als schat zoeken: bij elke hap ontdek je wat nieuws, eetbare viooltjes bijvoorbeeld. Tijdens het eten stijgt mijn energielevel en voel ik me als Popeye na een portie spinazie. Als dát het effect van groen, groener en groenst is, dan ben ik van nu af aan groentenfan. Hallo zeg, ik word hier in BoLo dus spontaan besmet met het I-Love-Green-millennial-virus! Na het dessert van tapioca, kokosmelk en bubble tea (6 euro), ben ik nog meer onder de indruk. Wie van een suffe cassavewortel een delicate, zijdezachte milkshake-de-luxe-achtige creatie kan maken, is gewoon een masterchef. Bij Plant Based Sushi is vegan food bloody hot.
https://www.facebook.com/plantbasedsushi/

 

DeWestkrant