Hoe is het met Maureen, Taka en andere culi-helden uit (Nieuw-)West?

Tommy en Ken (rechts) van Ken Sushi.
Hoogstins2024

Nadat ze onze smaakpapillen hadden vertroeteld, pakten ze hun boeltje en trokken ze de wijde wereld in. Patricia speurde een paar van die culinaire helden uit (Nieuw-) West op en vertelt je waar ze nu zijn én wat ze doen.

Held: Ken Srisangkhan
In West bekend van: Ken Sushi, Lootsstraat
De eerste keer dat ik sushi en sashimi bij Ken Srisangkhan at, verliet ik zijn zaak krijsend van geluk. Mei 2019 was dat, hij had toen een sushibar in de Lootsstraat: Ken Sushi. Ik voorspelde hem een grote toekomst en kroonde hem tot The Wizard of Oz van de sushi’. Al snel werd Ken omarmd door culinair minnend Amsterdam; de reserveringen stroomden van alle kanten binnen.
Door Covid moest hij helaas pas op de plaats maken, en toverde hij noodgedwongen allerlei alternatieven uit de grote hoed. Zo kwam hij onder meer met bloedmooie bentoboxen tjokvul sushi van de meest delicate ingrediënten. Ware schatkistjes waren dat.
In mei 2021 liet Ken weten dat hij tijdelijk in Oost was neergestreken en kon je bij hem onder meer een Temaki DIY Box voor twee personen afhalen. Na de lockdown konden mensen weer bij hem én zijn broertje Tommy aanschuiven.
Eind vorig jaar kwam er groot nieuws: Ken begon een crowfundingsactie om de verhuizing naar een nieuw pand te bekostigen. Hij wilde minimaal 250.000 euro binnenhalen, maar zamelde in no time ruim 300.000 euro in om het pand helemaal naar zijn smaak te krijgen. De juiste verlichting en akoestiek. Een ander interieur, inclusief karaoke booths. De zaak aan de Prins Hendrikkade, waar voorheen Geisha zat, belooft een plaatje te worden. Half februari hoopt Ken de deuren open te gooien.

Helden: Mas van Putten en Carl Lemette
In West bekend van: Foodmarkets + Kitchen Republic
, Nieuwe Hemweg
Mas van Putten en Carl Lemette waren een van de eerste ondernemers van de Kitchen Republic, een werkruimte voor food-start-ups in de Houthavens. Vanuit West maakten ze gerechten die ze op foodmarkets verkochten en maaltijden voor cateringklussen. In 2017 vertrokken ze met wok en al naar het centrum, waar ze in de Buiten Brouwersstraat een eigen restaurant openden: De Vrouw met de Baard.
Ik at er onder meer een allemachtig lekkere gado gado salad wrap. Al gauw werd hun restaurant een begrip in de Amsterdams culinaire scene en wilde iedereen hun soulfood proeven. Oftewel: “Gerechten met ingrediënten die regelrecht naar het hart gaan en waarin invloeden uit het Oosten en Westen zijn verwerkt.”
Toen Covid uitbrak, moesten Mas en Carl zich keer op keer opnieuw uitvinden en legden ze de basis voor hun tweede kookboek: Jiwa. Deze opvolger van Soul Food: van Brooklyn tot Bali kwam oktober 2022 uit, en is minstens zo sprankelend en verrassend als hun debuut.
Onlangs kondigden de twee aan dat ze hun restaurant per 1 maart gaan sluiten om zich te storten op nieuwe avonturen. Een tipje van de sluier: “We zijn bezig leuke samenwerkingen aan te gaan, en onze missie: Een tafel vol gerechten die een foodtrail verhaal vertellen en verbinding brengen, ook als je van mening verschilt.”

Heldin: Maureen Tan
In Nieuw-West bekend van: Maureen’s Bites & Drinks, Saskia van Uijlenburgkade
Maureen Tan kookte eerst alleen voor familie en vrienden, maar ging daarna koken
in opdracht van tout Amsterdam. Sinds oktober 2015 combineerde ze deze cateringklussen met het runnen van haar eigen pop-up eetcafé: Maureen’s Bites & Drinks aan de Saskia van Uijlenburgkade. Ik at er ooit een excellente eenpersoons rijsttafel, inclusief een boterzachte runderstoof en saté van sappige gegrilde kippendijtjes.
Inmiddels is haar naam een klinkend begrip voor foodies in het hele land. Miss Tan is namelijk uitgegroeid tot een kookboekfenomeen. Nadat haar Bijbel van de Indonesische keuken een bestseller werd, begon ze aan boek nummer twee: Java, 150 recepten uit het hart van de Indonesische archipel. Het zal je niet verbazen dat dit boek ook als een speer de (web)winkels uitrolt.
Behalve met haar boeken gooit ze hoge ogen met de Anak Bangsu Workshops die ze geeft vanuit haar kookstudio in haar nieuwe woonplaats Abcoude. Alsof dit nog niet genoeg is, is ze sinds vorig jaar ook nog culinair recensent voor Moesson, hét Indisch maandblad.

Held: Taka Kitamura
In West bekend van: Taka Japanese Kitchen, J.P. Heijestraat
Jaren geleden ontvluchtte Taka Kitamura de drukte van zijn woonplaats Tokio en kwam hij naar Amsterdam. “Sushi en sashimi kennen Nederlanders inmiddels wel, maar onze keuken is veel rijker. Ik wil dat jullie die diversiteit ontdekken.” In een kraam op het Waterloopplein bakte hij okonomiyaki, een hartige pannenkoek met noedels, groente, gember, mayonaise en een pittige saus.
Al snel verkaste hij van het tochtige Waterloopplein naar de bovenste verdieping van warenhuis Toko Dun Yong op de Zeedijk. Ook daar kookte hij vol liefde en precisie. In 2018 zette hij de volgende stap en opende hij in de J.P. Heijestraat samen met de eigenaren van Amoi Taka Japanse Kitchen, een excellent ramenrestaurant. Na een noedelsoep met kip liep ik als herboren naar buiten. Na amper een jaar verliet Taka Oud-West en kwam er in het pand een andere Japanse zaak: Betsubara. Onze Taka zat niet bij de pakken neer en maakte een comeback met een nieuwe zaak in de Jordaan: Taka Zoku Shou.
Inmiddels is ook die zaak geschiedenis en is Taka terug op de bovenste verdieping van Toko Dun Yong. Dat zijn stek hotter dan hot is, komt mede door een recente recensie van Het Parool. Mara Grimm noemt deze zaak ‘een van de beste budgetadressen van Amsterdam’. Haar beschrijving van Taka’s shoyu ramen is likkebaardend lekker.

DeWestkrant