Rijsttafelen bij Miss Tan 

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

Maureen Tan kookt als een tierelier. Eerst deed ze dat alleen voor familie en vrienden. Daarna ging ze koken in opdracht van tout Amsterdam. Vegetarische borrelhapjes met veel kleur? Een glutenvrije feestlunch? Een satédiner? Allemaal appeltje-eitje voor Miss Tan.

Voor cateringklussen kun je nog steeds bij haar terecht, maar sinds oktober vorig jaar heeft ze ook haar eigen pop-up eetcafé. Bij Maureen’s Bites & Drinks kun je tot juli 2016 van dinsdag tot en met vrijdag lunchen, borrelen, dineren en afhaalmaaltijden scoren. Dit lekkerbekkenmekka zit op de Saskia van Uijlenburgkade in Nieuw-West, dicht bij het Surinameplein.

Je eet er worst van Brandt & Levie, kaas van L’Amuse, taart van Kuyt en home-made food. Maureen heeft een vaste kaart en specialiteiten die per dag of week wisselen. Enkele ‘flex-gerechten’: linzensoep met gember, een Spaanse gehaktschotel met paprika en gebakken aardappels en babi ketjap van procureur.

Op de vaste kaart gaat ze los met gerechten die haar Indische moeder ooit maakte. De bestseller is de eenpersoonsrijsttafel. Voor 12,95 euro krijg je rijst met een eitje, kroepoek, krokante minifrietjes en veel groen, waaronder knapperige groenten in kokossaus. Er zit ook vlees bij: een boterzachte runderstoof en saté. De saté is gemaakt van sappige gegrilde kippendijtjes en komt met een goede mild-pittige pindasaus.

Nog zo’n huisgemaakt lekkertje: de seroendeng, een strooisel van kokos, pinda’s en specerijen. De meeste restaurants sjorren gewoon een zakje open, maar Maureen raspt de kokos zelf en roostert er vervolgens seroendeng van – even niet opletten en je strooisel fikt af, een pokkenklus dus. Bespaar je de moeite en schuif bij haar aan. Of haal een rijsttafeltje op.
http://maureensbitesanddrinks.nl