De nieuwe avonturen van ‘onze’ Ken Sushi

Hoogstins2024

Ken Sushi heeft Oud-West verlaten, maar hij is nog springlevend. Vanuit een pand aan het water verkoopt hij onder meer een box met alle ingrediënten om zelf de sushi-chef uit te hangen en staat hij te trappelen om weer gasten aan de bar te mogen ontvangen.

Ik steek mijn liefde voor Ken Sushi niet onder stoelen of banken en, néé, daar word ik niet voor betaald. Ik vind het gewoon prachtig om te zien dat iemand, in dit geval Ken Srisangkhan, vól voor zijn passie gaat, zijn eigen koers vaart en daardoor weet te excelleren. Niet voor niets doopte ik zijn zaak in 2019, kort na de start, tot ‘de beste sushibar van Nederland’ en kroonde ik Ken-himself  tot ‘The Wizard of Oz van de sushi’. Ook andere foodies prezen hem de hemel in en Ken werd zó populair dat je weken van tevoren moest reserveren om er te kunnen eten. In no time was er zo veel werk dat hij zijn team moest uitbreiden en onder anderen zijn broertje Tom erbij haalde.

Schatkistjes vol sushi
Tijdens de lockdown kon je bij Ken schatkistjes vol sushi ophalen. Als ik er alleen aan denk, droom ik weg. Ik at bijvoorbeeld een coquille met Himalayazout en limoen en zwaardvis met yuzu-accent. Daarbij dronk ik een saké die zo zacht en verfijnd was dat het leek alsof er een engeltje over mijn tong had gesast. Nog steeds verkoopt Ken bentoboxen. Alleen niet meer vanuit de Lootsstraat, waar hij een pand deelde met Meo’s Colloseum. In april trok hij de deur achter zich dicht en verliet hij Oud-West. Hij keek al langer uit naar een groter pand, inclusief een goede keuken, opslag en terras, en besloot serieus werk te maken van zijn zoektocht. “In een nieuw pand wil ik de ruimte hebben om al mijn ideeën uit te kunnen voeren en te groeien. Hopelijk komt er de komende maanden iets moois en passends op ons pad.”

Amsteldijk
In mei kondigde hij op social media aan dat hij voorlopig was neergestreken aan de Amsteldijk in Oost. De locatie bevalt goed. “Veel ruimer dan ik dacht en lekker licht. Met uitzicht op de Amstel is het ook heel gezellig nu in de lente. Er komen veel mensen langs gelopen en natuurlijk varen er ook bootjes voorbij. Lekker om echt mijn eigen ding te kunnen doen, en de ruimte te hebben.” Bij zijn nieuwe stek kun je flink wat lekkers afhalen: sashimi, losse sushi en bentoboxen, waaronder zijn gloednieuwe Temaki DIY Box voor twee personen (37,50 euro).

Temaki DIY Box
Vorige week bestelde ik die doos met alle ingrediënten om zelf de sushi-chef uit te hangen. Met instructies op papier én via een filmpje ging ik de doos te lijf. Norivellen beleggen met rijst, tijgergarnalen, zeebaars, coquilles, dorade, zalm of viseitjes, zeewier, gember en wasabi erbij, en rollen maar. Een kind kan de was doen. Nou ja, zó makkelijk was het nou ook weer niet, mijn sushi zag er best raar uit. Dat komt ervan als je ongeduldig bent en ook nog eens gulzig, waardoor je veel te veel ingrediënten in een pakketje propt. Maar het is wél heel leuk om te doen. Door de kakelverse vis was het nog hartstikke lekker ook.

Versoepelingen?
Hoewel zijn boxen een mooi alternatief zijn, kan ik niet wachten tot de zaak weer open is; wat Ken uniek maakt is de interactie met de gasten. Zijn uitleg bij elk ingrediënt, zijn enthousiasme voor de creaties die hij je voorzet. Ook Ken staat te trappelen om gasten te ontvangen en duimt dat de versoepelingen doorgaan. Met zijn team stoomt hij het pand, dat ooit als kantoor werd gebruikt, klaar voor de grote dag. Er zal dan plaats zijn voor achttien personen die dichtbij elkaar kunnen zitten en voor twaalf personen die 1,5 meter afstand houden. “Als we weten wanneer de restaurants echt open mogen en op welke manier zetten we het reserveringssysteem weer open. Het blijft zoeken en aanpassen in deze tijd. Maar ik heb erg veel zin om weer mensen aan de bar te ontvangen.” Ondertussen blijft hij zoeken naar een pand dat volledig aan zijn eisen voldoet en waar hij zich definitief kan vestigen. Het lijkt mij een goed idee als hij gewoon terugkomt naar West. Zijn laatste stappen kun je volgen op zijn social media.

 

DeWestkrant