26 dingen die wij in 2021 in West gaan eten

Hoogstins2024

2021 brengt een nieuwe ronde, nieuwe kansen. Met weer volop ruimte om goede voornemens waar te maken. Misschien brengt deze lijst je op ideeën.

Om te zorgen dat je je doelen bereikt, schijnt het te helpen om ze zo concreet mogelijk te maken. En dát is precies wat ik onlangs heb gedaan. Van alle voornemens die ik heb, zijn dit mijn culinaire. In 2021 ga ik het volgende lekkers voor het eerst of opnieuw eten.

1. Gegrilde kip, Eetcafé Landlust. Hafid, de chef en eigenaar van deze zaak in BoLo, kookt met kruiden en olijfolie van zijn Marokkaanse geboortegrond. Hij bereidt er onder meer de prachtkip mee die ik geregeld op Facebook voorbij zie komen. Koop je die kip, dan krijg je er standaard zelfgemaakte knoflook- en whiskeysaus bij. Wat mij betreft zijn die sauzen overbodig: zo’n fraai gegrilde chick lijkt me puur op haar best. Snel maar de proef op de som nemen!

2. Johnny cake met jerk chicken, Who is Johnny’s. 
Sinds vorig jaar verkoopt Corrie van de Nes wel heel speciale broodjes vanuit haar huis in Westerpark: Jamaicaanse Johnny Cakes, gefrituurde broodjes. Toen ik over haar had geschreven en zij erachter was gekomen dat ik haar broodjes nog niet had geproefd, bracht ze er persoonlijk een paar langs (kaas, tonijn, jerk chicken). Feestelijk verpakt en met twee bekers warme rum-chocolademelk erbij. Bij het weggaan, zei ze terloops: “This is yummy for your tummy.” Nou dát was het zeker. Vooral van de versie met kip ging ik uit mijn dak. Wat een traktatie: lekker veel goed gekruide kip, mooie broodjes. Honderd keer beter dan een zompig kadetje: deze ‘cake’ stond als een huis en vulde als een tierelier. Terwijl ik dit tik, krijg ik spontaan weer trek in deze Johnny.

3. Paella met zeevruchten, Sabor Cubano. David, de Cubaanse kok van deze sympathieke zaak in de De Clercqstraat kookte voorheen bij Duende in de Jordaan. In de keuken van zijn eigen zaak maakt hij ropa vieja, Cubaans draadjesvlees, en pittige gehaktballetjes. Op donderdag en zaterdag staat er paella op het vuur, onder meer met zeevruchten. Mede-eigenaar Jolanda prees dit gerecht de hemel in toen ik er was. Objectief kun je haar natuurlijk niet noemen, maar ik ben toch wel heel benieuwd.

4. Shepherd’s Pie Classic, Molly’s Pie. Op dit moment zijn de zoete en hartige taarten van Molly alleen nog maar online te koop, maar binnenkort kun je ze in de Jan Evertsenstraat in het echt zien. De taart van gehakt, aardappelpuree, ui, wortel, knoflook en worcestersaus lijkt mij comfort food pur sang; hup, op mijn to do-lijst.

5. BBQ-burger, BAQ-fiets. Bij mij om de hoek in Westerpark zit een BBQ-cateraar die vanuit zijn bakfiets voor je aan het grillen slaat. Naast deze BBQ-sessies op aanvraag, biedt Joeri ook regelmatig afhaalgerechten aan, zoals BBQ-burgers. Volgende keer maar eens bestellen, in plaats van naar binnen gluren en doorlopen.

6. Vietnamese loempia, kraam Sierplein. De markt op het Sierplein vind je iedere woensdag in Slotervaart. Het schijnt een van de beste levensmiddelenmarkten in Amsterdam te zijn. Dit jaar wil ik er echt een keer naar toe. Kan ik meteen langs bij de 27-jarige Quang Pham die al bijna 15 jaar in de loempiahandel zit.

7. Gerookte aubergine, Mana Mana. Hoe goed het Israëlische eten van deze zaak is, weten ze in De Pijp al lang. Sinds vorig jaar is Mana Mana klaar om West vanuit Westerpark te veroveren. Ik viel al voor ze vanaf het moment dat ik in de aubergine met tahini en granaatappel hapte; die overheerlijke rooksmaak, prikkelend en zijdezacht in je mond. Een groentegerecht dat schreeuwt om méér.

8. Zapiekanka, Kazik. Vorig jaar lanceerde Kasia Kazik in de Bilderdijkstraat. In deze zaak met Pools comfort food bakt ze behalve oogstrelende taarten ook langwerpige pizza’s in de stijl van haar geboorteland. Die zapiekanka’s zijn er in twee maten20 en 40 centimeter– en met verschillende toppings. Ik vermoed dat de eigenares weet wat lekker is, dus ga ik voor haar favoriet: de pizza met champignonspread, mozzarella, Goudse kaas, gerookte Poolse schapenkaas en compote van cranberries.

9. Hoorntjes met mokka, Rijkhoff. Op Koningsdag zijn de oranje tompoucen er niet aan te slepen, op vrijdag en zaterdag staat tout BoLo in de rij voor de mokkasoezen. Deze banketbakker is een instituut in de buurt. En dat is volkomen terecht, zeker als je van véél room houdt. Voor mijn vorig jaar overleden moeder kocht ik er regelmatig mini-saucijzenbroodjes en krokante hoorntjes met een vulling van mokkacrème. Ze omschreef ze als ‘het perfecte dessert’. Dit jaar maar eens testen waarom ze dat zei.

10. Khao soi, Thai Thai Poppetje. Bij deze Thai in De Baarsjes eet je gerechten die de Thai zelf eten, zoals khao soi, een soep van rode en gele kokoscurry met verse eiernoedels erin en krokante erbovenop. Deze culinaire hit uit Chiang Mai is echt om over naar huis te schrijven én voor herhaling vatbaar. Want: verrassend en o zo verkwikkend.

11. Kaneelbroodjes, Selma’s. Opeens doken ze op in alle hoeken en gaten: kaneelbroodjes. Negen van de tien keer zijn ze veel te zoet en kunstmatig als de neten. Aangezien kanelbulle in Zweden al eeuwen worden gegeten, wil ik ze wel eens proeven van een echt Zweedse bakker. Gelukkig kan dat. Wij hebben namelijk de Zweeds-Finse Anna die in de Jan van Galenstraat de sterren van de hemel bakt. Haar kaneelbroodjes, waarvoor louter biologische ingrediënten worden gebruikt, zijn een bestseller.

12. Bentobox, Ken Sushi. Voor Ken, alias ‘The Whizard of Oz van de sushi’, was 2020 een rollercoaster. Net als bij andere horecaondernemers moest hij dealen met de coranaregels, ondertussen kreeg hij een zoontje én stierf zijn vader enkele maanden daarna. Zijn vader had hem altijd gesteund om zijn droom – een eigen sushibar – na te jagen. Dat Ken in 2019 zijn eigen sushibar in Oud-West had geopend en ook broer Tommy had aangenomen, vervulde hem met trots. Snel maar weer een bentobox afhalen in zijn zaak. Kan ik meteen even bijpraten met Ken

13. Inktvis, Rue la Bastille. Vorig jaar verloor ik mijn hart aan deze prachtzaak in de Bilderdijkstraat waar de Algerijnse cuisine op een erepodium staat. Elke keer dat ik er bestelde, was het eten subliem; van de vispakketjes tot de kip tajine. Volgens mede-eigenaar Kassimou moet ik zeker terugkomen als er weer inktvis op het menu staat. Volgens Kassi staat die urenlang te pruttelen en is ie ‘heerlijk zacht’. De Insta-foto’s die ik ervan zag, deden mij kwijlen. Kom maar op met die ‘gast’!

14. Amandelcroissant, Karaat. De amandelcroissant is wat mij betreft de keizerin der croissants. Heerlijk, dat fluffy deegmet die ‘buik’ van amandelspijs. Ik haal ze meestal bij Pink aan de Postjesweg, terwijl ik dichterbij ook bloedmooie heb gespot. In 2019 zag ik ‘deze knoeperds van amandelcroissants’ voor het eerst bij Karaat in Houthaven. Best een faux pas dat ik ze nog steeds niet heb gegeten. Ze verdienen meer aandacht.

15. Forest Dwellers, Dignita. Dat je hier goede brunches hebt, weet ik door mijn bezoekjes aan hun filiaal aan de Koninginneweg. Maar op de een op andere manier heb ik nooit bij Dignita in de Spaarndammerstraat gegeten. Omdat ik verzot ben op paddenstoelen, wil ik in 2021 toch echt de combinatie van gepocheerde eieren met gebakken eekhoorntjesbrood, bundelzwam, trompettes de la mort, oesterzwam en truffelcrème testen.

16. Fruits de mer, Café Amsterdam. Dit iconische restaurant in Westerpark verveelt nooit en dat geldt ook voor hun zeevruchten. Hoewel ze het best smaken aan een tafel bij Cradam, kun je er ook prima mee thuiskomen. Bestellen, dus!

17. Nasi Kuning, Nessie. Vanessa Otten Wattimena (‘Nessie’) laat via Instagram weten wat voor Molukse lekkernijen je die week bij haar in De Baarsjes kunt ophalen. De foto’s van haar creaties zien er altijd overheerlijk uit. Vooral bij het zien van haar nasi kuning loopt het water mij in de mond. Ben superbenieuwd hoe haar gele rijst met groenten- en vleesgerechten smaakt en ga die zo snel mogelijk soldaat te maken.

18. Turks ontbijt, Podium Mozaïek. Het is minstens vijf jaar geleden dat ik bij deze cultuurtempel in BoLo op z’n Turks ontbeet. En dat is veel te lang geleden! Immers: het is een belevenis die z’n weerga niet kent. Ga maar na: jam van wilde kersen, börek, honing-mascarpone, Turkse salami, gefrituurde kaasrolletjes et cetera et cetera. Momenteel kun je het ontbijt ook afhalen of laten bezorgen (zaterdag, zondag). Iets om te testen!

19. Aziatisch visgerechten, De Keuken van Tjen. Voordat Luuk Tjen voor zichzelf begon, werkte hij vijftien jaar in keukens van Franse, Spaanse én Amsterdamse restaurants (Golden Brown Bar, Blauw aan de Wal). Met zijn eigen zaak in Houthaven wil hij ‘mensen thuis laten genieten van gerechten die je normaal alleen in een toprestaurant kunt krijgen’. Iedere week maakt hij drie gerechten, die ik stuk voor stuk zou willen scoren. Omdat ik me heb voorgenomen heb meer vis te eten, valt mijn blik vooral op de visgerechten. Een Aziatisch tintje erbij en ik ben verkocht. Ikan rica rica, zeewolf met tamarinde, munt en koriander, zalm met Sichuan peper. Deze visjes roepen om een bestelling. En wel nú.

20. Cannelé, Ao Bar. In deze minimalistische koffietent in Westerpark stelen de cannelés de show. Deze elegante cakejes van eieren, boter, vanille en rum smaken hier net als in hun geboortestad Bordeaux: een zachte binnenkant, een knapperige en gekarameliseerde buitenkant. 100% voor herhaling vatbaar.

21. Fritto misto mare, Hannah’s. Bij deze supersympathieke zaak in De Baarsjes staat veel lekkers op de kaart. Ik kan niet wachten tot ze weer in full swing zijn. Zeker weten dat ik dan de gefrituurde vis bij een aperitief ga uitproberen.

22. Maiskoekjes, Gary Loen. Eigenlijk is alles wat er bij Gary uit de keuken rolt steengoed. Maar de laatste tijd krijg ik de smaak van zijn maiskoekjes maar niet uit mijn hoofd. Ze smaken namelijk net als die van mijn moeder; je proeft heerlijk zoete mais, in plaats van de overdosis deeg die de meeste koks erin denderen. Gary, bak erop los. Ik sta zó voor je deur aan de Moermanskade.

23. Chocoladetruffeltaart met frambozencoulis, Freud. Ook dit supersympathieke restaurant in de Spaarndammerstraat verdient alle support van de wereld. Naar verluidt is de chocoladetruffeltaart om over naar huis te schrijven. Benieuwd waarom dat zo is!

24. Mix Italiaanse vleeswaren en kazen, Bella Storia. Een jaar zónder een bestelling bij deze superfijne trattoria in Westerpark is een pokkenjaar. In 2020 scoorde ik er pizza’s, voor 2021 ga ik in ieder geval voor de mix van Italiaanse vleeswaren en kazen. Een buurvrouw met een uitstekende smaak gaf me deze tip; ik vertrouw haar blind.

25. Lemper met makreel, Amoi. Sommige snacks staan in mijn geheugen gegrift. Deze snack met kleefrijst is daar een voorbeeld van. Meestal zit er gekruide kip in een lemper, maar deze iets pittige visvulling is een meer dan waardig alternatief. Op naar Oud-West, dus!

26. Pizza Yam Yam, Yam Yam. 2020 ging voorbij zonder dat ik de pizza der pizza’s soldaat had gemaakt. Dat gaat me in 2021 zeker niet weer gebeuren. Op naar Yam Yam in de Frederik Hendrikstraat om de signature pizza op te halen! Je weet wel, die pizza met tomatensaus, achterham, mozzarella, mascarpone, rucola en truffelsaus.

DeWestkrant