Opladen met gado gado en ander comfort food bij Solo Asli

Binnen bij Solo Asli. Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins2024

Mocht je het tijdens de lunch over een Indonesische boeg willen gooien, dan heeft Patricia nog een fijn adres voor je: Warung Solo Asli in Bos en Lommer.

Ik was bijna vergeten hoe warm het personeel bij Solo Asli op de Bos en Lommerweg 86 is. Toen mijn Indische moeder nog leefde, ging ik regelmatig naar deze toko in Bos en Lommer. Op weg naar haar verzorgingshuis in Nieuw-West nam ik dan lekkers voor haar en haar huisgenoten mee: spekkoek, pasteitjes en martabak, een gefrituurde pannenkoek met rundergehakt en groenten. “Alles is beter dan dat eeuwige brood dat Hollanders eten”, zei mijn moeder steevast. Haar huisgenoten, die inmiddels ook al zijn overleden, knikten enthousiast.

Gehaktballetjes
Vandaag ben ik bij Solo Asli om een nasi rames Jawa special, inclusief saté en ei, af te halen (14,75 euro). De vrouw die me helpt, is vriendelijk en uiterst behulpzaam. Volgens haar moet ik als groentegerecht in ieder geval de groente in kokossaus nemen. “De sajur lodeh is erg lekker.” Dat ik ook gehaktballetjes neem, vind ze een goede zet. Want: “Een van onze specialiteiten.”

Sponscake
Ik leef op bij het zien van al die gerechten waarmee ik ben opgegroeid. Tegelijktijd verbaas ik me over de maiskoeken die er liggen. Mijn moeder zou ze veel te kolossaal hebben gevonden. “Te veel meel. Op die manier proef je de zoete smaak van de mais nauwelijks.” Ik krijg enorm veel zin om in een stuk sponscake te happen of een stuk spekkoek laag voor laag af te pellen, maar houd het bij kijken alleen. “Enak sekali, heel lekker”, roep ik. “Terima kasih”, blèr ik als ik mijn bestelling krijg. “U spreekt Bahasa Indonesia”, zegt de verkoopster. “Goed hoor.” Veel te veel eer voor mijn gebrabbel, maar toch leuk om te horen.

Comfort food
Thuis open ik de aanval op mijn bak comfort food. De smaken zijn goed, maar optimaal is zo’n bak natuurlijk niet. Door alles bijelkaar te proppen buitelen de gerechten over elkaar en komen ze minder goed tot hun recht. De volgende keer bestel ik losse gerechten of schuif ik met mijn rames aan bij Solo Asli.

Gado gado
Bij deze toko kun je al vanaf 12.00 uur aanschuiven. Hoe lekker is het om nu eens niét met brood te lunchen, maar het over een Indonesische boeg te gooien? Tussen houtsnijwerk en schilderijen met tropische taferelen kun je dan bijvoorbeeld een portie Indonesische kippensoep laten komen (6 euro), gado gado met kleefrijst of een kleine rames vegetarisch. Ik heb zo het idee dat je je hier prima (halal) kunt opladen voor de rest van de dag.

Foto: Patricia Jacob