De smaak van Oost-Java bij Waroeng Soerabaya

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

Waroeng Soerabaya is de opvolger van de Indonesische afhaalzaak Kedai Jalan-Jalan in de Jan van Galenstraat. Patricia ging langs, maakte een praatje en fietste  terug met gado gado en saté. 

Op de Jan van Galenstraat 157H zit sinds vijf weken een nieuwe afhaalzaak: Waroeng Soerabaya. Het is de opvolger van Kedai Jalan-Jalan. Toen mijn moeder nog leefde kocht ik er regelmatig sajoer (kokossoepmet tahoe, ei, tempeh, labu siam en petehbonen en een portie kleefrijst voor haar. Ik mocht de eigenares graag. Hoewel ze keihard werkte, was ze altijd vriendelijk en was niets haar te veel. De afgelopen tijd was Kedai Jalan-Jalan vaak dicht en nu zit er dus een nieuwe Indonesische zaak. Hoe zit dat?

Toko Soerabaya
“Ze kon niet genoeg personeel vinden”, vertelt de nieuwe verhuurder. “Het gaat goed met haar. Ze heeft een restaurant in Haarlem geopend: Little Jakarta.” De familie van de nieuwe ondernemer heeft meerdere toko’s. Zijn moeder bestiert een toko in Uithoorn, zijn vrouw runt Toko Soerabaya in Alphen aan den Rijn. Net als zijn vrouw komt hij uit Soerabaya. Overdag werkt hij in de IT, maar vanaf 15.00 uur opent hij de deuren van zijn zaak in De Baarsjes. Het (halal) eten  is gemaakt door zijn vrouw en komt vooral uit de keuken in Alphen aan de Rijn.

Plan vader
Het idee om een filiaal in Amsterdam te beginnen, kwam van zijn vader. “Toen hij dit pand zag, was hij verliefd. Hij vond het fijn dat er boven een kamer was. Het leek hem wel wat om hier af en toe te slapen en dan af te spreken met zijn nicht, die hier in de buurt woont. Ze zouden dan wat kunnen drinken in het café aan de overkant.” Helaas heeft zijn vader zijn plan niet kunnen uitvoeren. Hij is kortgeleden overleden. “Ik doe nu mijn best om de zaak te laten slagen.”

Roti
Je kunt kiezen uit twee rijsttafels, waaronder een vegetarische. Satémenu’s zijn een optie. Vanaf 12,50 euro heb je een kleine rames met een ei, een groentegerecht en een kip- of vleesgerecht. Ik zie de usual suspects als sambal goreng boontjes, ayam pedis, rendang en kip met ketjap. Je kunt kiezen uit tien soorten kroepoek en verschillende roti-maaltijden. Niet bepaald Indonesisch, maar het staat op het menu omdat het in hun andere toko’s een succes is.

Enthousiaste klanten
Op Koningsdag wist de buurt de zaak goed te vinden. “Ik bleef saté grillen.” De klanten zijn enthousiast, al was er wel iemand die een kanttekening had. Volgens hem was het eten bij Waroeng Soerabaya niet Indonesisch, want: “Het smaakt niet zoals bij de vorige zaak.” Tss, wat een loempia! Alsof het hele land maar één smaak heeft. Indonesië is loeigroot en bestaat uit talloze eilanden. Smaken verschillen per eiland en binnen dat eiland per streek. De eigenares van Kedai Jalan-Jalan komt uit Jakarta, Noordwest-Java. De roots van de nieuwe eigenaar liggen in Soerabaja, Oost-Java. “Onze keuken is net iets zoeters.”

Gado gado
Ik merk dat als ik thuis de saus bij de gado gado proef (10,50 euro). In de salade zitten behalve ei, kool, boontjes en taugé lekker veel stukken tahoe en tempeh – precies zoals ik het graag heb. Mals kipsateetje erbij (7,50 euro). Niets meer aan doen. Dit is zeker voor herhaling vatbaar.

DeWestkrant