Nieuw in Houthaven: De keuken van Tjen

Hoogstins2024

Door de week een culinair hoogstandje op tafel zetten? Luuk Tjen, eigenaar van De Keuken van Tjen, bespaart je de moeite en zorgt dat je thuis eet als in een restaurant.

Toen ik de foto van zijn ikan pepesan zag, in bananenblad gegaarde makreel, was mijn interesse direct gewekt. Zo’n lekker pittig visje, witte rijst erbij en atjar ketimoen (komkommer in een zoetzure dressing). Meer heb ik soms niet nodig om gelukkig te zijn. De kok achter deze vis bleek Luuk Tjen te heten, een Amsterdammer met ‘verre Aziatische roots’ en een ‘Bourgondische inslag’ die op 8 augustus zijn bedrijf in West lanceerde: De Keuken van Tjen.

MaMa Kelly
Voordat Luuk voor zichzelf begon, werkte hij vijftien jaar in keukens van Franse, Spaanse én Amsterdamse restaurants (Golden Brown Bar, Blauw aan de Wal). Daarna gaf hij onder meer leiding aan de bediening van MaMa Kelly, het Insta-waardige, knetterroze restaurant in Amsterdam-Zuid. Wat nu zijn missie is? “Mensen thuis laten genieten van gerechten die je normaal alleen in een toprestaurant kunt krijgen”, aldus de info op zijn site.

Kitchen Republic
Elke vrijdag maakt hij bekend welke drie gerechten hij de week daarna aanbiedt op dinsdag, woensdag en donderdag. Bij het bestellen kun je aangeven of je er nog wat bij wilt – een flesje bijpassende wijn, een gerecht voor de kinderen of chocola voor erna. Je kunt de gerechten laten bezorgen of afhalen op zijn werkplek: de Kitchen Republic aan de Nieuwe Hemweg in Houthaven. Daarna kun je direct aan tafel, althans bijna; je moet nog wel een paar kleine dingen doen om het af te maken, zoals het opwarmen van ingrediënten of het aanmaken van een salade.

Boeuf Bourguignon
Naar eigen zeggen is Luuk ‘klassiek geschoold’, maar heeft hij ‘een voorliefde voor de Aziatische keuken’. Op het menu mixt hij comfort food met klassiekers en ‘all time favourites’. Voor deze week staan er bijvoorbeeld boeuf bourguignon en zalm met gadogado op.