Jamaica in Westerpark

Foto Plato Loco
Hoogstins2024

Jerk chicken, rum, Johnny Cakes. In Westerpark vind je alles om je thuis op Jamaica te wanen. 

Nieuw: Who’s Johnny’s
Als spreker, zangeres en conceptontwikkelaar in de kunst- en cultuursector zag Corrie van de Nes haar inkomsten slinken door de coronacrisis. Deze Westerpark-bewoner laat echter haar schouders niet hangen. Ze kan nog steeds werken als vocal coach én is een nieuw bedrijf gestart: Who’s Johnny’s. Vanuit haar huis in de Nova Zemblastraat wil ze Amsterdam kennis laten maken met wel heel speciale broodjes: Jamaicaanse Johnny Cakes, gefrituurde broodjes. Over de naam van deze broodjes, die ook op de Antillen razend populair zijn, bestaan verschillende ‘theorieën’. Sommigen zeggen dat de broodjes zijn vernoemd naar de bedenker ervan, ene Johnny. Anderen denken dat de broodjes vroeger op lange reizen werden meegenomen en dat ze ‘journey cakes’ werden genoemd. In de loop van de tijd zou ‘journey’ verbasterd zijn tot ‘johnny’. Anyway, één ding is zeker: je kunt de broodjes door de week bij Corrie bestellen (minimale afname zes stuks). Om de week houdt ze op zondag een bakdag. Dan kun je elk willekeurig aantal bestellen (vanaf 3,50 euro per stuk). Corrie verkoopt ze met kaas, tonijn, corned beef en jerk chicken.

Nieuw: Carifesa
In de Frederik Hendrikstraat, op de plek waar Reggae Rita jerk chicken met ‘een intense, rokerige smaak verkocht, zit nu een Caribbean fusion eetcafé. Wat er zoal bij Carifesa op het (afhaal)menu staat? Het Surinaamse rijstgerecht moksi alesi en gegrilde kingsize gamba’s, bijvoorbeeld. Plus verschillende Jamaicaanse klassiekers als jerk chicken, jerk beef en ackee and salted fish.

Plato Loco
Iets verderop, in de Rombout Hogerbeetsstraat, kun je al jaren terecht voor Caribische smaken en lijkt het altijd zomer met die pepertjes en gebakken banaantjes die uit de keuken komen. Het (afhaal)menu van Plato Loco is een verleidelijke optelsom van empanada’s, Caribische spareribs, een Dominicaanse stoofpot met kip, stokviskroketjes en dé Jamaicaanse specialiteit: jerk chicken.

Rum Barrel
Jamaicaans eten is net even lekkerder met rum erbij. Deze bar in de Spaarndammerstraat heeft volop Jamaicaanse rum op voorraad. Nu de zaak tijdelijk is gesloten, organiseren ze geregeld speciale corona-proof events, zoals virtual rum tastings. Houd de Facebook-pagina in de gaten als je niets wit missen.

Boótoe
Nu je toch op Facebook zit, kun je meteen checken of Boótoe al nieuws heeft. Dit Caribische restaurant met ‘kippendijen om te zoenen’ houdt een korte break tot 18 november om te broeden op ‘new exciting concepts’ en een nieuw menu. ‘Trust us, we’ll be back better than ever before!’ Ze beloven om in de tussentijd ‘sneak peeks’ te delen.