4x smullen als een Jamaicaan in West

Jerk Bay op het Mercatorplein. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Jamaicaanse vibes zijn ideaal om de zomer te verlengen: reggaeklanken, rumcocktails én zonovergoten gerechten. Wij helpen je om die happen te vinden.

1. Jerk Bay, Mercatorplein 5H
Damion Rosegreen heeft een lange weg afgelegd om te komen waar hij nu is. Hij is geboren in Montego Bay, Jamaica. Van daaruit ging hij eerst naar Londen en vervolgens naar Amsterdam. In dit artikel lees je hoe het de ‘Jerk Master’ in ons land verging tijdens de pandemie en hoe hij in een ruimte bij The Kitchen Republic een afhaalzaak begon: Jerk Bay. Hij werkte zich een slag in de rondte, maar terwijl hij het kruidenmengsel voor zijn formidabele jerk chicken maakte, zijn (halal) kippenpoten en -dijen erin marineerde en ze daarna op de grill legde, droomde hij van een eigen restaurant. Hij zou dan meer mensen kunnen bereiken en ‘zijn eigen sfeertje’ kunnen neerzetten. Eind augustus was het zover en zette hij de deuren van zijn restaurant wagenwijd open: de smaak van Jamaica was geland in De Baarsjes. Sindsdien kun je in het pand waar voorheen The Tajine Bar zat, kluiven aan Jamaicaanse kip en gegrilde tijgergarnalen pellen. Gebakken bananen, salades en porties mac & cheese maken de lol compleet.

2. Ashs Plek, Buurtkamer Costa & Co, Da Costaplein 12
Deze pop-up in Oud-West is een andere Jamaicaanse nieuwkomer in ons stadsdeel. Eén keer in de week – de dag verschilt – tovert Ashley Mitchell deze huiskamer om in een restaurant en serveert hij gasten eten uit het land waar zijn roots liggen. “When it comes to food, variety is the spice of life”, vindt hij. Vandaar dat hij zijn driegangenmenu’s geregeld wisselt, en dat hij ook een vegan variant heeft. Zo kun je bijvoorbeeld in plaats van jerk chicken jerk aubergine bestellen. Als alternatief voor de saltfish (gezouten bakkeljauw) bij het voorgerecht heeft hij nu oesterzwammen. Bij een ander menu kun je de curry van geit laten vervangen door een curry van rode linzen en de garnalen uit de Jamaicaanse salade door jackfruit.

3. Plato Loco, Rombout Hogerbeetsstraat 20
Dit Caribische restaurant is inmiddels een klassieker in Westerpark. In 2016 schreef ik al dat het in dit funky zaakje altijd zomer is. Ook was ik enthousiast over de specialiteit: de jerk chicken. Want: “Sappig, goed gekruid en voor extra pit ook nog met een salsa van koriander en Madame Jeanette. Dat dit geen toevalstreffer was, ontdekte ik tijdens de pandemie. Allemachtig, wat was die kip weer excellent. En dat vond mijn kieskeurige gast ook. De kok strooit met kleurrijke ingrediënten, pepers en verse kruiden en laat verschillende Caribische keukens schitteren, waaronder de Puerto Ricaanse. Een zonnestraal van een restaurant!

4. Carifesa, Frederik Hendrikstraat 22
Zowat om de hoek van Plato Loco zit dit Caribische eetcafé. Het interieur is er basic tot en met en nodigt bepaald niet uit tot lange eetsessies. Wel zo handig dus, dat je gerechten ook kunt afhalen of laten bezorgen. Op het menu staan verschillende bekende Jamaicaanse gerechten: ackee (een vrucht) and saltfish, jerk chicken, jerk beef. Als dessert is er onder meer de Copa Dulce: cake met in Jamaicaanse rum gewelde rozijnen en een warme vanillesaus. Voorheen zat in dit pand de lovely Rita, die er Reggae Rita bestierde. Inmiddels heeft ze al vier jaar haar eigen restaurant in het centrum. Deze dame kan grillen als de beste, sla dit stuk er maar op na.

DeWestkrant