Damion is de ‘Jerk Master’ van West

Deze Jamaicaan heeft marineren en grillen tot kunst verheven

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

In een ruimte bij de Kitchen Republic grilt Damion Rosegreen van Jerk Bay erop los. Patricia was onder de indruk. “Die lach, dat enthousiasme en, niet onbelangrijk, dat eten!” Zijn Jamaicaanse gerechten kun je online bestellen, maar binnenkort hoopt hij zijn eigen restaurant in West te openen.

Het gaat iets te ver om West ‘Little Jamaica’ te noemen, maar het is wel zo dat ondernemers met Caribische roots iets hebben met ons stadsdeel. Ik denk nog regelmatig aan het bruisende restaurantje Planet Rose in de Nicolaas Beetsstraat. Een paar jaar nadat Rose terug was gegaan naar Londen, kwam er een nieuwe Jamaicaanse lady naar West: Rita. In Westerpark bestierde zij een tijdje Reggae Rita. Inmiddels is de eigenaar van Carifesa Carribean Foodcafe in dit pand getrokken en heeft lovely Rita al vier jaar haar eigen restaurant in de Nieuwe Kerkstraat 84.

Fijnproevers
Via Instagram kwam ik op het spoor van de Jamaicaanse zaak Jerk Bay. Toen ik zag dat de eigenaren van Salvo en andere fijnproevers dit adres volgden, deed ik hetzelfde. Ik ben blij dat ik dit heb gedaan en kennis heb gemaakt met eigenaar Damion Rosegreen. Geloof me: to know Damion is to love him. Die lach, dat enthousiasme en, niet onbelangrijk, dat eten!

Pepertjes
Vanuit een van de keukens in de Kitchen Republic aan de Nieuwe Hemweg bereidt hij de gerechten uit zijn geboorteland. Zijn culinaire repertoire draait om de Jamaican jerk, een bereidingswijze waarbij vlees of gevogelte op smaak wordt gebracht met een pittig kruidenmengsel en daarna wordt geroosterd. In deze marinade mogen pepertjes als pimento en Scotch bonnet niet ontbreken. Vooral kip leent zich uitstekend voor deze kookstijl. Ik was dan ook razend benieuwd naar Damions jerk chicken.

Boterzacht vlees
Hij grilt de (halal)kip op een rooster dat direct boven de kolen ligt. Het deksel van de BBQ gaat dicht als de kip wordt gegaard. Met eigen ogen zag ik dat Damion als een leeuw over de kip waakt. Pas als de vogel in zijn ogen gaar volmaakt is, gaat die richting de klant. Het stukje dat ik mocht proeven, was likkebaardend lekker: boterzacht vlees met een heerlijk prikkelend rooksmaak. Daaromheen een ‘chippie’ van een velletje: flinterdun en uiterst krokant. Met mijn ogen dicht kon ik mezelf laten geloven dat ik op een BBQ-feestje in Damions geboorteplaats Montego Bay was: de zon op mijn huid, een zeebriesje door mijn haar – je kent het wel.

Technische opleiding
Zijn moeder had hem leren koken. Zijn vader runde een restaurant. Zelf heeft hij een technische opleiding. “Als engineer wilde ik weten hoe iets is gemaakt en hoe het beter kan. Hetzelfde doe ik nu met mijn gerechten. Voordat ik Jerk Bay begon, heb ik mijn recept getest. Ik heb mijn kip door diverse kennissen laten keuren. Ik vroeg hun wat er niét goed aan was, in plaats van wat er wel goed aan was. Ik wist dat ik alleen op die manier een master kon worden. Ik wil mijn kennis van het grillen perfectioneren.” Hij legt het liefst de poten en de dijen van de kip in de BBQ; kippenborst blijft volgens hem niet sappig genoeg. Wat zijn kip speciaal maakt? “Mijn kip is de dag na je aankoop nog steeds lekker. Mijn kip droogt niet uit, maar blijft juicy.

Macaroni
Hij serveert zijn jerk chicken met zelfgemaakte saus en salade (13 euro) of maakt er een complete maaltijd van. Je krijgt er dan rijst of macaroni met kaas, erwten, salade en bakbanaan bij (18 euro). Als extraatje kun je fried dumplings bestellen, dan wel een aardappel- of mango-koolsalade. Op verzoek kan hij een catering regelen. Damion gaat dan in de weer met een ossenstaart of maakt een curry van geit.

Crowdfunding
Zijn maaltijden kun je online bestellen en thuis laten bezorgen. Afhalen mag ook. “Alleen kan niet iedereen het vinden.” Eh, ik dus wel. Ik had het idee dat hij mijn bezoekje gezellig vond. Hij is namelijk het liefst omringd door mensen. Om meer reuring te krijgen, heeft hij inmiddels een nieuw plan uitgerold. Via onder meer crowdfunding, wil hij de financiering voor zijn eigen restaurant rondkrijgen. Hij heeft al een locatie in West op het oog.

Pandemie
Damion is al zo’n zes jaar in Nederland met zijn vrouw en twee kinderen. Hij werkte onder meer in het Mövenpick Hotel in het centrum. Toen de pandemie uitbrak, verloor hij zijn baan en begon hij Jerk Bay. “Na twee jaar is Jerk Bay toe aan de volgende stap.” Met een eigen restaurant kan hij veel meer mensen bereiken. “De bezorgplatforms waarmee ik werk, leveren alleen aan klanten op maximaal 3,5 kilometer van mij.” Bovendien kan hij in zijn restaurant zijn ‘eigen sfeertje’ neerzetten.

Fish fry
“Mijn restaurant moet een relaxplek worden. Iedereen moet zich er welkom voelen. Reggae, cocktails, authentieke gerechten. Zo wil ik  iedereen kennis laten maken met rundown, een Jamaicaans stoofpotje van vis in kokosmelk. Op vrijdag organiseren Jamaicanen vaak een fish fry, een feestelijke maaltijd met garnalen en gefrituurde vis. Het lijkt me super om dit in mijn restaurant te doen. Zondag is een echte familiedag. Een hele jerk chicken in het midden van de tafel, sauzen en salades eromheen. Gezellig samen eten.”

Energie
In het begin deed hij alles zelf, tot en met de bezorging aan toe. Inmiddels heeft hij een medewerker. “Regelmatig wilde ik de handdoek in de ring gooien. Maar als ik dan dacht aan mijn vrouw en kinderen kreeg ik weer energie. Zij zijn de reden waarom ik elke dag opsta. Zij zijn mijn alles. Ik hoop echt dat ik met Jerk Bay de next step kan zetten.”