Cricket-rockstar Suresh Raina opent Indiaas restaurant in Bos en Lommer

Hoogstins2024

Cricketheld Suresh Raina stapte van de sport- naar de culinaire wereld. Dat hij eind juni een eigen restaurant in Amsterdam opende, was hot news in India. In Nederland bleef het echter stil. Wellicht komt daar verandering in na de grand opening voor genodigden op 12 juli.

Aan de Admiraal de Ruijterweg zit sinds eind juni een nieuwe zaak: Raina, het restaurant van Suresh Raina. Suresh deelde dit nieuws met zijn 23 miljoen Instagram-volgers en haalde in no time 1,7 miljoen hartjes. Het nieuws haalde ook de headlines van bladen als GQ India en de Indiase sectie van The Economic Times. In India is Suresh namelijk een soort rockstar. Alles wat hij doet, heeft nieuwswaarde.

World Cricket Cup
Zijn faam heeft hij vooral verworven door zijn prestaties op het cricketveld. Als professioneel cricketspeler reisde hij over de hele wereld en sleepte hij diverse prijzen binnen, waaronder de World Cricket Cup (2011) en ICC Champions Trophy (2013). Kenners prijzen zijn spel en noemen hem ‘legendarisch’. In 2022 besloot hij echter van koers te veranderen, en wisselde hij de sportwereld in voor de culinaire scene.

Authentieke Indiase smaken
Naar eigen zeggen zijn cricket en food zijn twee passies. Uit liefde en respect voor ‘India’s rich culinary heritage’ wilde hij altijd al een Indiaas restaurant openen. Zijn wens om ‘echte en authentieke smaken uit verschillende delen van India naar het hart van Europa te brengen’, zette hij in 2023 om in daden. In Amsterdam – Bos en Lommer om precies te zien – opende hij eind juni de deuren van Raina. De officiële opening, die alleen voor genodigden is, belooft een spektakel te worden en vindt plaats op 12 juli. Vanaf 13 juli kan de hele wereld aanschuiven.

Naan met Old Amsterdam kaas
De kaart bij Raina pronkt met (halal)gerechten uit Zuid-India en de Indiaas-Chinese keuken. Lekkers uit de tandoor (kleioven) staat tussen een keur van curries en rijstschotels en te midden van véél vegetarische schotels. Bij de soorten naanbrood ontwaar ik een versie met Old Amsterdam kaas – leuk, leuk. Viscurry à la Goa lijkt me ook wel wat. Van de sponscakes – rasgulla, rasmalal – bij de desserts heb ik nog nooit gehoord. Heel benieuwd hoe die smaken. Eten bij Raina klinkt me als een ontdekkingsreis in de oren.

Chandni Chowk
Bos en Lommer heeft er met Raina weer een Indiase zaak bij. Eerder schreven we al dat Chandni Chowk aan de Admiraal de Ruijterweg was geland (464-472). Inmiddels zit Raina op nummer 468. Volgens een woordvoerder van Raina hebben de zaken andere eigenaren en andere koks. “Er is een kok speciaal voor Raina uit India gekomen. Na de zomer komt er nog eentje bij.” Toch is er wel een link. Zo zou de kok van Chandni Chowk het naambrood met Oud Amsterdam kaas samen met Suresh hebben ontwikkeld. De eerste zaak zal zich de komende tijd meer en meer profileren als afhaal- en bezorgadres en de focus leggen op Indian streetfood.

 

DeWestkrant