Kokosbrood soppen in curry’s van Rangla Punjab

Rangla Punjab op de Overtoom. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024
Op de Overtoom zitten zoveel Indiase restaurants dat het voelt alsof je door deze Zuid-Aziatische republiek struint. De nieuwste aanwinst is Rangla Punjab, een zaak met ‘een riant broodaanbod’ en ‘zat’ vega(n) opties.

Meer dan tien jaar geleden at ik in het pand aan de Overtoom 350 mijn eerste Iraanse maaltijd ooit. Daarna hebben er verschillende andere restaurants gezeten. Eind vorig jaar opende chef-kok Naresh Kumar hier samen met twee vrienden zijn eerste eigen zaak: Rangla Punjab. Gezien de naam zal het je niet verbazen dat dit restaurant draait om de Indiase keuken – de deelstaat Punjab ligt in het Noordwesten van India.

Recensies
Voordat Naresh voor zichzelf begon, bouwde hij dertig jaar aan zijn culinaire cv en was hij onder meer chef bij Neetu Dahbu op de Overtoom. Het restaurant heeft nog een zeer ervaren chef: Raj Kumar. Wil je weten hoe zij koken, dan vind je met één blik op internet vele recensies. Surf je bijvoorbeeld naar restaurantsite The Fork dan zie je dat het eten ‘lekker’ en ‘heerlijk’ wordt genoemd. De service is ‘goed’ tot ‘top’, aldus de recensenten.

Peshwari naan
De opmerking van een hen van – “Er is keuze uit verschillende naan-soorten’’ – trok in het bijzonder mijn aandacht. Brood is niet echt mijn ‘ding’, maar ik heb een zwak voor de Indiase variant van tarwemeel. Vooral voor naan met amandelen, rozijnen en kokos kun je me ‘s nachts wakker maken. Behalve de zoete peshwari naan kun je bij Rangla Punjab ook naans met kaas, knoflook, boter en lamsvlees krijgen. Een riant aanbod van witbrood! Leuk!

Parantha met munt
Overigens houdt het qua brood daar niet bij op. Naresh en zijn team serveren namelijk ook tandoori roti en parantha, zacht Indiaas bruinbrood. Vooral de versie met munt spreekt mij aan. Ik zie me mezelf er al stukjes afscheuren en soppen in een van de vele curry’s op de kaart: king prawn curry, lamb tikka massala, butter chicken (18 euro).

Vega(n) opties
Vanzelfsprekend zijn er ook zat gerechten zonder vis of vlees. Van alle keukens in Azië heeft India de meeste opties voor vegetariërs en vegans. De ‘groene’ gerechten van Rangla Punjab variëren van okra met tomaat en gember tot groenteballetjes in currysaus. Met behulp van de de Indiase kleioven (tandoor) worden behalve broden en vleesgerechten ook vegetarische maaltijden gemaakt, zoals in yoghurt gemarineerde gekruide kaasblokjes in een romige saus.

Dosa
Rangla Punjab is op de Overtoom in goed gezelschap. De koks van Neetu Dhabu en Annapurna toveren ook Indiase maaltijden tevoorschijn én mixen die met gerechten uit Nepal. Dosa, Overtoom 146, focust zich op de Noord- en Zuid-Indiase keuken. De naam van het restaurant verwijst naar een gerecht dat je lang niet in elk Indiaas restaurant vindt: de dosa, een krokante ‘pannenkoek’ van rijst en linzen die onder meer wordt gevuld met kip. Je krijgt er een kokoschutney en samber bij, een Zuid-Indiase linzen- en groentecurry. Met al die Indiase restaurants op de Overtoom is het alsof je door deze Zuid-Aziatische republiek struint.