Nieuwe uitvaartmethode resomeren bij St. Barbara moet eeuwenoude polder redden

Het veenweidegebied tussen de Buurtboerderij en St. Barbara (aan de overkant). De polder mag worden veranderd in een begraafplaats, de gemeente probeert dit te voorkomen. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Begraafplaats St. Barbara bij het Westerpark krijgt mogelijk een nieuwe vorm van uitvaart: resomeren. In een nieuw te bouwen uitvaart- en bezinningscentrum worden lichamen dan opgelost in vloeistof. Het plan moet de toekomst van St. Barbara én de naastgelegen eeuwenoude polder langs de Spaarndammerdijk veilig stellen.

Dit is de uitkomst van gesprekken tussen de gemeente en St. Barbara, zo meldt wethouder Reinier van Dantzig aan de gemeenteraad. De begraafplaats wil al jaren een crematorium bouwen, maar de gemeente wil dit niet toestaan omdat de begraafplaats in de Hoofdgroenstructuur ligt en er al voldoende crematoria zouden zijn in de stad. 

St. Barbara heeft aangegeven dat het zonder crematorium of -als alternatief- een bezinningscentrum het veenweidegebied in gebruik zal nemen als begraafplaats. Dit is eigendom van de stichting St. Barbara en formeel toegestaan, aldus Van Dantzig. De polder tussen de begraafplaats en de Buurtboerderij zou dan verdwijnen onder een laag grond van vier meter. In een hoek van het veenweidegebied is dit enkele jaren geleden al gebeurd. 

Uniek
Het gaat om ‘een voor Amsterdam uniek restant van een 300 jaar oud landschap’, aldus de wethouder. De gemeenteraad nam in 2022 nog een motie aan om de polder te beschermen en te behouden in de oorspronkelijke staat. Het behoud is volgens Van Dantzig ook van belang als groengebied voor bewoners van de toekomstige wijk Haven-Stad.

Kleinschalige horeca
De wethouder presenteert de bouw van een bezinningscentrum met de mogelijkheid van resomeren als uitkomst. Het centrum zou in de polder naast de ingang van de begraafplaats mogen worden gebouwd, en ook publieke functies zoals kleinschalige horeca mogen herbergen. 

Milieuvriendelijk
Overledenen kunnen in de toekomst worden geresomeerd. Deze techniek is nu bij mensen nog niet toegestaan, maar dat gaat waarschijnlijk veranderen. “Resomeren is een milieuvriendelijk alternatief voor cremeren waarbij het lichaam wordt opgelost in vloeistof, een methode die naar verwachting binnen afzienbare tijd bij wetsvoorstel mogelijk gemaakt gaat worden in Nederland”, schrijft Van Dantzig. 

Laarzenpad
Onderdeel van de afspraak is dat de gemeente het veenweidegebied koopt van de stichting St. Barbara, zodra de vergunning voor het bezinningscentrum is verleend. De polder is een belangrijk onderdeel van het nieuwe entreegebied van het uitgebreide Westerpark, zo schrijft Van Dantzig. “Om de waarde van het veenweidegebied zoveel mogelijk intact te houden zal het openbaar toegankelijk maken van het veenweidegebied beperkt blijven tot een bescheiden laarzenpad.”

Begraafplaats St. Barbara is recentelijk al een stuk uitgebreid in de polder. In de verte de Buurtboerderij. (Foto Richard Mooyman)