St. Barbara wil bezinningscentrum met crematorium

Foto Anouk Jongeneel
Hoogstins2024

Begraafplaats St. Barbara, dat aan het Westerpark grenst, wil een multicultureel bezinningscentrum met eigen crematorium bouwen. Het overleg met de gemeente daarover duurt nu al zeven jaar. Volgens de gemeente zijn er al genoeg crematoria in Amsterdam.

De begraafplaats aan de Spaarndammerdijk moet ook een crematiemogelijkheid hebben, zo vindt voorzitter Hans Nieuwendijk van St. Barbara. “We zien dat er een landelijke toename is als het om crematies gaat. We willen er als bestuur voor zorgen dat de begraafplaats een toekomst heeft en de achterban wil ook graag de optie cremeren erbij”, vertelt hij. Er zijn plannen voor een multicultureel bezinningscentrum mét crematiemogelijkheid, maar de gemeente wil er niet aan. 

Hoofdgroenstructuur
Volgens de gemeente gaat het in de plannen van St. Barbara om een crematorium op een stuk grond dat is aangewezen als ‘Hoofdgroenstructuur’. “Om een crematorium daar toch mogelijk te kunnen maken, moet de noodzakelijkheid van een dergelijke voorziening worden aangetoond. Uit een inventarisatie onder de vier in Amsterdam actieve crematoria blijkt dat er ruim voldoende capaciteit is tot 2050 en die noodzaak er niet is”, schrijft de gemeente in een reactie op navraag. 

Oneerlijke concurrentie
Nieuwendijk begrijpt niet dat er jaren geleden in Noord wel een crematorium is gekomen. “Er was toen een convenant omdat er teveel aan ovencapaciteit zou zijn.” Het voelt voor hem als oneerlijke concurrentie omdat de meeste van de crematoria bij de gemeentelijke begraafplaatsen horen. “We begrijpen dat St. Barbara graag zelf een crematorium realiseert, maar van oneerlijke concurrentie is geen sprake”, benadrukt de gemeente.  

Uitbreiden in de polder
Zonder crematorium zal de begraafplaats ook andere opties moeten bekijken, aldus Nieuwendijk. St. Barbara bestaat uit twee delen: het deel met de graven en een stuk polder. Zowel de gemeente als Nieuwendijk zouden het stuk polder het liefst intact laten. “De polder heeft een grote natuur- en cultuurhistorische waarde en we zouden het liever zo laten, maar als de gemeente ons geen mogelijkheid tot cremeren biedt, dan zullen we op een andere manier moeten uitbreiden voor een financieel gezonde toekomst”, vertelt de voorzitter van de begraafplaats met christelijke grondslag. “St. Barbara is populair voor begraven en we hebben bijvoorbeeld al een stuk Islamitische begraafplaats.” 

Water bij de wijn
Ook de gemeente wil graag dat de begraafplaats een financieel gezonde toekomst heeft en wil in gesprek blijven met St. Barbara over het multicultureel bezinningscentrum. Volgens Nieuwendijk heeft het bestuur van de begraafplaats al erg veel water bij de wijn gedaan. 

Onrealistisch
“Wij wilden een bezinningscentrum van 2600 vierkante meter, dat vond de gemeente te groot. Toen werd het tussen de 1300 en 1500 vierkante meter”, vertelt hij. Op 7 april is een gesprek geweest met onder andere wethouder Marieke van Doorninck. “In de laatste plannen van de gemeente ging het om 800 vierkante meter op een voor ons ongunstige locatie. We zouden er een extra weg naartoe moeten maken, dat is voor ons geen oplossing. Het is een onrealistisch voorstel.” 

De gemeente geeft aan samen met de begraafplaats op zoek te zijn naar alternatieve ideeën, maar voor St. Barbara is het bezinningscentrum eigenlijk niet compleet zonder crematorium. “We willen hetzelfde aanbieden als andere begraafplaatsen, niet meer en niet minder.” 

Nu je hier toch bent… willen we je iets vragen. Steeds meer mensen lezen De Westkrant en dat waarderen wij enorm. De Westkrant is gratis, maar journalistiek kost tijd, moeite en geld. Door jouw donatie kunnen wij ons werk blijven doen en iedere dag nieuws brengen uit Amsterdam-West.

Voor minimaal € 5,- kun je ons steunen, en dat is zo gebeurd.

Klik hier om te doneren Word supporter

WestBegrootnov2024