Taco Lindo verkoopt de populairste taco van TikTok

Taco’s in bouillon soppen in Bos en Lommer

Taco Lindo. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Kort na elkaar zijn er in West twee (halal) Mexicanen geland: Tres Amigos en Taco Lindo. Bij de laatste kun je dé snack van dit moment kopen: taco birria.

Birria is een klassieke stoofschotel die oorspronkelijk uit de Mexicaanse staat Jalisco komt, maar inmiddels in het hele land bekend is. Het gerecht bestaat uit langzaam gestoofd geit-, rund- of lamsvlees met gedroogde pepers, kruiden, knoflook. Dat zulk vlees een uitstekende vulling voor taco’s is, hebben al veel foodies ontdekt – zoek op Instagram of TikTok maar even op de hashtag #birriatacos en je verdrinkt in de info.

Bestseller
Bij deze taco’s speelt de bouillon, die afkomstig is van het stoofvlees, een belangrijke rol. De tortilla’s worden erin gesopt en daarna op de hete bakplaat krokant gebakken. Vervolgens worden ze gevuld en is het de bedoeling dat je de taco’s tijdens het eten in de bouillon doopt. Als ik binnenkom bij Taco Lindo aan de Haarlemmerweg 509 zweeft de geur van gebakken maistortilla’s me tegemoet. Ik vraag wat de bestseller is. De eigenaar, die uit Noord-Mexico komt, aarzelt geen moment en zegt: “De taco met birria van rundvlees en kaas.” De taco met kip en chipotle lijkt me ook wel wat. Laat maar komen! (8 euro voor twee taco’s).

Trompo pastor
Ik ga zitten aan tafel bij het raam, schuin achter mij zit een stel dat blijkbaar net in Mexico is geweest. De vrouw kirt bijna van plezier. “Net als toen we daar waren. Wacht, ik vraag er ananas bij. Dat hóórt zo.” Ze blijkt een taco met trompo pastor voor haar neus te hebben, dunne plakken gemarineerd varkensvlees. Om het helemaal áf te maken, grijpt ze naar de sauzen en de toppings die naast haar staan. Ze is helemaal in haar element.

Spaanstalige muziek
Ik kan me daar iets bij voorstellen. Zo’n knus zaakje verwacht je niet op deze non-descripte hoek van de Bos en Lommerweg. Spaanstalige muziek op de achtergrond, gesis van vlees op de plaat, kabbelende gesprekken van andere bezoekers. Ogen dicht en je verdwijnt naar zonniger oorden. De taco met kip past helemaal in het plaatje. Ik proef tomaat, limoen en koriander. Lekker fris geheel, malse kip erbij en pit van de gerookte jalopeñapeper. “Very good”, meld ik. “Of course”, zegt hij. “This is Mexican food.”

Draadje voor draadje
Een tel later hap ik in de taco met birria, waar de kaas uit sijpelt. In no time wordt het één grote kliederboel en ben ik een ranzig kleutertje. Maar dat mag de pret natuurlijk niet drukken. Draadje voor draadje geniet ik van het gekruide rundvlees. Voor 2 euro extra zou ik de taco in de birria consome kunnen soppen, de bouillon dus, maar dat sla ik even over. Misschien een andere keer, ’s avonds of zo?

Mexicaanse noedelsoep
De drie moslima’s die naast me komen zitten, kiezen ook voor taco’s met birria en voor de andere taco’s die volgens de eigenaar ook halal zijn: de vegan taco en de taco met kip en chipotle. Behalve taco’s kun je bij Taco Lindo ook Mexicaanse mais krijgen en birriamen soup, een noedelsoep met birria erin (9,50 euro). Deze soep was ook al een hit toen Taco Lindo nog alleen een kraam op de Albert Cuyp had. Sinds 22 januari zit de zaak op twee plekken: De Pijp en Bos en Lommer.

Jackfruit
Op maandag 12 februari ging iets verderop, in De Baarsjes, nog een Mexicaan open: Tres Amigos. De zaak zit op de Willem de Zwijgerlaan 63. Op X, voorheen twitter, laat de eigenaar weten dat de gerechten er halal zijn. Anders dan bij Taco Lindo vind je bij Tres Amigos geen varkensvlees, maar wel jackfruit, vis, rundvlees en kip. De kok verwerkt die ingrediënten in burrito’s (vanaf 15 euro met kip), taco’s, quesedilla’s en bowls. Als bijgerechten zijn er onder meer chili cheese sticks, twister fries en mozzarella sticks. Wil je blijven eten, dan kun je zitten op een van de krukken bij het raam. Laat me vooral weten hoe het eten smaakt!

DeWestkrant