Halsema dankt inwoners West voor klagen én beter maken van de stad

Buurtbewoners willen met de burgemeester op de foto. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Burgemeester Femke Halsema bracht vrijdag een bezoek aan West. Bewoners en ondernemers luchtten hun hart tijdens een ‘stadsgesprek’ met de burgemeester in de Joop & Willy Westerweelschool in De Baarsjes. Ze vroegen aandacht voor problemen en natuurlijk waren er klachten. Maar aanwezigen kwamen óók met oplossingen. 

Handhaving was een van de heikele thema’s. Zowel een gebrek aan handhaving als te veel handhaving kwamen langs. Hondenbezitters vertelden dat in het Erasmuspark niet wordt opgetreden tegen fietsers die daar niet mogen rijden. Buurtbewoonster Wendy van Leeuwen meldde dat vorige week in het park zelfs een hond is aangereden door een fietser. 

Boetes
Sommige ondernemers klagen er juist over dat handhavers stapels boetes uitdelen als zij parkeren om te laden en te lossen. Halsema beloofde naar deze gevallen te gaan kijken. Ook zei ze klachten over een gebrek aan handhaving te begrijpen. Dat komt vooral door een tekort aan handhavers als gevolg van de krappe arbeidsmarkt, aldus de burgemeester. 

Vuil op straat
Personeelstekort speelt ook een rol bij problemen om de stad schoon te houden, aldus Halsema. Bewoonster Martine Zwijnenberg zei dat de straten een stuk vuiler zijn geworden. Zij is initiatiefneemster van de Schoonste Straat, waarbij buurtbewoners op vrijwillige basis zelf hun straat netjes proberen te houden. “Het is om te janken, het lijkt wel een Derde Wereldland.” Een andere aanwezige vond die vergelijking misplaatst. Amsterdam is eigenlijk best schoon, vond hij. En zo waren er wel vaker relativeringen en zelfs complimenten. Maar Amsterdamse directheid was er ook. 

Yuppen en expats
Een vrouw – ‘sorry voor mijn taalgebruik, maar ik ben rasechte Amsterdammer’ – klaagde erover dat de buurt wordt ‘vertrapt’ door yuppen en expats. Zij wendde zich tot Halsema. “Lieverd, je bent burgemeester van Amsterdam. Als je niet weet wat er speelt in de buurten, moet je wat vaker achter je bureau vandaan komen.” Halsema reageerde adrem. “Ik ben overal en zie alles, maar ik hoef het niet op alles met je eens te zijn.” 

Daad bij het woord
In anderhalf uur tijd kwamen veel onderwerpen even aan bod. Van het ontbreken van jongerencentra en begeleiding voor jongeren die hun school niet afmaken en soms belanden in de criminaliteit, tot de drukte in het Westerpark en problemen met de toegankelijkheid van de openbare ruimte voor mensen met een beperking. Halsema dankte de aanwezigen voor ‘het klagen over de stad’ én de bereidheid om de daad bij het woord te voegen en ‘te zorgen dat de stad beter wordt’. 

DeWestkrant