Verpleeghuis, buurtcafé en OBA in gebouw Louis Bouwmeesterlaan 

Het pand aan de Louis Bouwmeesterlaan is woensdag op feestelijke wijze geopend. (Foto ZGAO)
Hoogstins2024

Het grote gebouw aan de Louis Bouwmeesterlaan in Slotervaart is weer volop in gebruik. Naast verpleeghuisbewoners van De Open Hof zijn ook buurtcafé Casa Sofia en de OBA in het karakteristieke pand getrokken, zo meldt Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO).

Dit gebouw is het enige overgebleven deel van bejaardencomplex De Drie Hoven, dat eind jaren zestig is gebouwd naar ontwerp van de bekende Amsterdamse architect Herman Hertzberger. “We zochten enige tijd naar een goede invulling van de locatie”, aldus Cees van Boven van Woonzorg Nederland. “Met Casa Sofia hebben we een maatschappelijke ondernemer gevonden die verbindingen legt in de buurt en een meerwaarde levert aan onze seniore huurders van het naastgelegen wooncomplex De Bouwmeester.”

Casa Sofia wordt geleid door Mohamed Mahdi. Hij begon eerder een Casa Sofia in het voormalige Slotervaart ziekenhuis. Behalve een geliefde ontmoetingsplek is het ook een werk- en stageplek voor mensen met een verminderde toegang tot de arbeidsmarkt.

De OBA heeft zich met een kleine, uitleenbare boekencollectie gevestigd in Casa Sofia. Buurtgenoten kunnen hier ontbijten, lunchen, boeken lenen, kranten en tijdschriften lezen, vergaderen en meedoen aan workshops en activiteiten. De OBA reageert hiermee op de oproep van buurtbewoners om een eigen bibliotheek, zo meldt de OBA.

“Nieuw-West is mooi maar verdient wel extra liefde en aandacht zodat mensen er met en zonder zorg prettig oud kunnen worden”, aldus Pien de Jong van ZGAO. “Een goed verpleeghuis is fijn maar wij zijn hier ook om mensen thuis te ondersteunen en dat kan alleen als organisaties en initiatiefnemers uit de buurt elkaar weten te vinden.”