Kinderen krijgen lesje kweekvlees maken in OBA Slotermeer

Beeld: Bistro In Vitro/Nichon Glerum
Hoogstins2024

Op het Mercatorplein konden kinderen al likken aan panda- en ijsbeerijs. Op 18 augustus krijgen de kinderen in Slotermeer die kans in een workshop van het bedrijf In Vitro, dat in West kweekvlees maakt.

“We hebben ijsjes van ijsbeer gegeten en, o ja, panda-ijs.” Ik wist dat Siem, het zoontje van een vriendin van mij, veel fantasie had. Maar dit sloeg alles: hoe was die gast dáár nou weer op gekomen? Ik heb het meteen even gecheckt bij zijn moeder. Het bleek dat deze mini-man geen zonnesteek op had gelopen of iets van die orde. Hij was gewoon met zijn zusjes naar de OBA op het Mercatorplein geweest, naar de workshop In Vitro – Meat the Future. De workshop, inclusief het karretje met meat ice cream, is op tournee en komt op 18 augustus langs bij OBA Slotermeer. De (gratis) les duurt 1,5 uur en begint om 10.00. Kinderen van 8-12 kunnen zich aanmelden via maakplaats@oba.nl.

Kweekvleesrestaurant
Achter de workshop zitten twee partijen: Submarine Channel en Next Nature Network. Samen zijn zij Bistro In Vitro begonnen, ’s werelds eerste kweekvleesrestaurant. De bistro, die je vindt in LAB 111 in de Arie Biemondstraat, is echter geen gewoon restaurant: het is een fictief restaurant met een menu van gerechten die misschien ooit op onze borden zullen belanden. Het restaurant van de toekomst, dus.

Duurzaam en diervriendelijk alternatief
Volgens de restauranthouders zal de wereldbevolking in 2050 9 miljard mensen tellen. “Het wordt dan onhoudbaar vlees te blijven produceren en consumeren zoals we dat nu doen. Opwarming van de aarde, energieverbruik, dierziekten en de verwachte wereldwijde voedselschaarste zijn slechts enkele van de voedselvraagstukken die op ons af komen, en dan hebben we het nog niet eens over de al veel bediscussieerde dieronvriendelijkheid in de bio-industrie.” Wetenschappers denken dat kweekvlees een duurzaam en diervriendelijk alternatief kan bieden voor het vlees van vandaag. Kweekvlees maak je door dierlijke cellen in een bioreactor op te kweken tot een stukje vlees.

Snack van de toekomst
Tijdens de workshop krijgen de kinderen tekst en uitleg over het maken van kweekvlees. Ze gaan nadenken over de toekomst van ons eten. Wat eten we, waarom eten we dit en willen we dit nog wel eten? Hoe maken we ons eten in de toekomst klaar en hoe produceren we het? Ze gaan daar niet alleen over praten, maar gaan dat eten ook proeven. Zo mogen ze zelf ‘de snack van de toekomst’ bedenken en kunnen ze likken aan ijsjes in zes bijzondere smaken: meat fruit, ijsbeer, bacon, ijskoningin, draak en chocopanda.

 

DeWestkrant