West schrapt alleen Nootmuskaatstraat vanwege koloniaal verleden

Sloop langs de Jan van Galenstraat voor de nieuwbouwwijk op het Food Center. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Stadsdeel West heeft geen plannen om meer straatnamen te veranderen vanwege het koloniaal verleden. Het wijzigen van de naam Nootmuskaatstraat was mogelijk omdat de straat nog niet is gebouwd. Dat antwoordt dagelijks bestuurder Ester Fabriek op schriftelijke vragen van de VVD en de Stem van Amsterdam. 

De nieuwe woonwijk Marktkwartier op het Food Center krijgt straatnamen met als thema kruiden en specerijen. Nootmuskaatstraat zou een van die namen worden, maar die werd ingetrokken vanwege ‘de mogelijke koloniale associatie’, zo stelde de gemeente vorige maand. Het wordt nu Mierikswortelstraat. 

De VVD in West reageerde verbaasd en stelde schriftelijke vragen met de partij Stem van Amsterdam. “Nootmuskaat is een specerij dat door vele Amsterdammers nog dagelijks wordt gebruikt, bijvoorbeeld over de aardappelpuree of in de soep. Het is ons inziens onnodig om nootmuskaat te ‘cancelen’ vanwege de mogelijk koloniale associatie.” 

Dagelijks bestuurder Fabriek schrijft dat West zorgvuldig om wil gaan met het koloniale verleden. “Nederland heeft in de zeventiende eeuw hevige oorlogen gevoerd om een monopolie te verkrijgen op nootmuskaat. Vrijwel de volledige bevolking van de Banda-eilanden – gelegen in het voormalig Nederlands Indië – kwam hierbij om het leven of werd tot slaaf gemaakt. Dit kan begrijpelijk nare associaties oproepen.” Daarom heeft het dagelijks bestuur gevraagd te onderzoeken of vervanging van de straatnaam mogelijk was, aldus Fabriek. 

De aanpassing was volgens Fabriek niet ingrijpend. “De Nootmuskaatstraat was ten tijde van de aanpassing nog niet gerealiseerd en er waren nog geen adressen aan de straat gekoppeld.” De sloopwerkzaamheden op het Food Center voor de nieuwe wijk zijn in volle gang. Het is nog niet bekend wanneer de eerste paal wordt geslagen voor de 1700 woningen. 

DeWestkrant