Oba Postjesweg open: feest met zwart randje

(foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

Schrijver Abdelkader Benali en stadsdeelbestuurder Ronald Mauer hebben vanochtend het nieuwe filiaal van de Oba aan de Postjesweg geopend, in een nieuw pand naast het metrostation. In de nieuwe bibliotheek zijn een koffiecorner, een voorleeshoek, werkplekken met uitzicht en uiteraard boeken. De twee verdiepingen hoge ruimte heeft rondom glas en is daardoor superlicht.
Als het Postjesweg-filiaal -zoals oorspronkelijk de bedoeling was- vorig jaar was geopend, dan had het net als de Spaarndammerbuurt en de Bos en Lommerweg ook op de lijst gestaan om te sluiten, zo vertelde Oba-directeur Martin Berendse in zijn openingstoespraak. De Oba heeft van de gemeente namelijk de opdracht gekregen het ‘vestigingennetwerk te herijken’ om anderhalf miljoen te bezuinigen. Op de lijst van te sluiten bibliotheken staan het filiaal aan de Spaarndammerstraat en dat aan de Bos en Lommerweg.
Berendse benadrukte hoe belangrijk de filialen in de buurten zijn. Het streven van de Oba is op elke 30.000 Amsterdammers een bibliotheek te hebben, om buurtbewoners en vooral kinderen te bereiken. Het filiaal aan de Postjesweg is de vijfde Oba in Nieuw-West en vervangt de verdwenen en volgens Berendse slechtlopende inmiddels gesloten bibliotheek aan het Sierplein. Volgens Berendse zouden er in Nieuw-West nog twee fililalen bij kunnen, onder andere in Slotervaart-Zuid en De Aker.

(foto: Martine de Vente)

De bezuinigingsopdracht kwam Berendse een maand geleden rauw op het dak vallen. Hij pareert de veelgehoorde suggestie dat de Oba Next aan de Zuidas dan maar moet komen te vervallen, met dat het geld daarvoor uit de algemene middelen komt van de gemeente. “De bezuinigingen op de vestigingen zijn de corona-bezuinigingen, en tijdelijk van aard. We hadden liever gewild dat de gemeente naar ons toe was gekomen en had gevraagd hoe wij dat zelf zouden willen invullen. Dan hadden we bijvoorbeeld kunnen kiezen voor tijdelijk een dag in de week meer dicht om kosten te besparen.” Volgens Berendse gaat wethouder Touria Meliani na de noodkreet van de Oba de bezuinigings-opdracht nog eens bekijken, waarmee die nog niet van de baan is.
Het nieuwe filiaal is dinsdag en donderdag van 9.30 tot 17.30 uur open en op zaterdag van 11.00 tot 17.00. De koffiecorner is door de corona-maatregelen buiten gebruik.
(foto: Martine de Vente)