West Begroot – Column Carolien de Heer, dagelijks bestuurder stadsdeel West

Foto stadsdeel West
Hoogstins2024

Voor de bewoners van West zijn de feestdagen al een beetje begonnen, want deze week mogen ze weer drie ton ‘uitgeven’ aan mooie plannen die door de inwoners zelf zijn ingediend. Het is alweer de derde editie van West Begroot en dit jaar zijn de thema’s wat aangepast, waardoor er veel prachtige en hartverwarmende plannen zijn om uit te kiezen, maar liefst 59 in getal.
Door de coronacrisis is eens te meer duidelijk geworden hoe mensen kunnen lijden onder eenzaamheid. Dat heeft ook de creativiteit van onze bewoners weer aangewakkerd, bijvoorbeeld met het plan voor een speciale app waarmee alleenstaanden die gezelschap zoeken heel makkelijk snel iemand kunnen vinden om samen mee te eten. En wat te denken van het project Zachte Maatjes, dat mensen helpt met het maken van een unieke knuffel speciaal voor ouderen met dementie.
En natuurlijk wordt West weer mooier, groener en duurzamer als iedereen vanaf 12 jaar straks zijn stem heeft uitgebracht. Misschien verrijst het kunstwerk de Blije Big op het Stenen Hoofd of krijgen veel mensen gratis planten om hun geveltuintjes te verfraaien, of duiken er zebrapaden in regenboogkleuren op om te laten zien dat iedereen in West zichzelf mag zijn.
Het is allemaal aan jullie en stemmen kan tot 14 december via westbegroot.amsterdam.nl met de unieke stemcode die een dezer dagen in de bus valt. Andere stadsdelen en andere steden kopieerden West Begroot al de afgelopen jaren, iets waar mijn voorganger Jeroen van Berkel, die het participatief begroten op deze manier bedacht, enorm trots op was. Het heeft al veel fraais opgeleverd, van een rolstoelschommel in speeltuin Gibraltar tot honderden nestkastjes in de Baarsjes tegen de muggen. Binnenkort verschijnen de eerste groene tramhuisjes in het stadsdeel.
Ik ben heel benieuwd welke plannen dit jaar de meeste stemmen krijgen. Natuurlijk hoop ik dat jullie massaal meedoen, want daar is het ons uiteindelijk om te doen, om de bewoners een stem te geven en mee te laten beslissen over een deel van de begroting. Dus kijk goed naar waar jij en jouw buurt behoefte aan hebben en maak reclame voor je favoriete plan! Grote kans dat het dan volgend jaar wordt uitgevoerd.

DeWestkrant