7x smullen op z’n Mexicaans in Amsterdam-West

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

In West zijn smaken uit de hele wereld present. De laatste jaren rukt de Mexicaanse keuken op. Stil je zucht naar taco’s, tostadas en méér bij een van deze adressen.

1. Biscuit Baby, Kinkerstraat 106
Deze zaak grossiert in comfort food uit North Carolina, de geboortegrond van eigenaren Chris en Lauren. Maar elke dinsdag kun je op dit adres in Oud-West van 17.30 tot 21.00 uur taco’s bestellen. Eerder serveerde het stel die bij Tacqueria Flora in het Bilderdijkpark. Ik kan je uit ervaring vertellen dat ik ze behoorlijk hemels vond. Ik vertrouw erop dat ze bij Biscuit Baby minstens zo briljant zijn.

2. De Kaasserie, Bellamystraat 8
De levensloop van Paula Colchero leest als Jules Vernes roman De reis om de wereld in tachtig dagen. Ze heeft zo’n beetje over hele wereld gewoond, inclusief Mexico. Omdat ze de kazen uit dat land mistte, is ze die zelf gaan maken: queso fresco, queso panela en – sinds kort – oaxaca. Deze halfharde, witte kaas staat bekend als ‘de koning der Mexicaanse kazen’. Lees dit artikel als je meer over deze shop in Oud-West wilt weten.

3. Lupe, Willem de Zwijgerlaan 333 
De kaart van deze ongedwongen zaak in Bos en Lommer is lekker overzichtelijk en barst van de Mexicaanse klassiekers. Behalve knapperige tortilla rolletjes (taquitos) met kip, salsa en sour cream, staan er geroosterde tortilla’s (tostadas) met gemarineerde rauwe tonijn of met kool, wortel en vegan kaas op. Ceviche van kabeljauw is er ook, net als taco’s met verschillende toppings, waaronder flinters slow cooked pork met koriander en spicy red onions.

4 + 5. Mas Mais, Hoofdweg 456 (taqueria) + Admiraal de Ruijterweg 273 (marisqueria)
De eigenaren van het Mas Mais-imperium lanceerden in 2021 taco’s met onder meer chocoladesaus en amandelen, inktvis met sofrito (een gekruide tomatensaus) en pulled pork. Twee jaar later openden Jim en Mike nog een zaak in Bos en Lommer. In Mas Mais 2 staan vis en zeevruchten op een erepodium. Waar je dan aan moet denken, lees je hier.

6. Taco Lindo, Haarlemmerweg 509
Bij deze intieme zaak in Bos en Lommer kun je dé Mexicaanse snack van dit moment bestellen: taco birria. Birria, een schotel van langzaam gestoofd geit-, rund- of lamsvlees met gedroogde pepers, kruiden, knoflook, is ideaal als tacovulling. De bouillon, die uit het gerecht sijpelt, speelt een belangrijke rol bij de snack. De tortilla’s worden erin gesopt en daarna op de hete bakplaat krokant gebakken. Daarna worden ze gevuld en is het de bedoeling dat je de taco’s tijdens het eten in de bouillon dipt. Behalve taco’s met birria, is er een vegan optie en een taco met dunne plakken gemarineerd varkensvlees. Meer over nieuwkomer vind je hier.

7. Tacoteca, Ten Katemarkt
Het schijnt dat de eigenaren van deze uit de kluiten gewassen marktkraam in Oud-West, de woorden ‘taco’ en ‘discoteca’ hebben gecombineerd om duidelijk te maken dat ze ‘heerlijk eten’ én plezier willen bieden. Het zal je niet verbazen dat taco’s de spil van hun streetfood-menu zijn. Met bravoure maken ze die voor je klaar. Je kunt ze krijgen met gegrilde steak, buikspek, slow cooked pork, groenten of huitlacoche, Mexicaanse truffel.