‘Glamourkok’ opent Aziatische taqueria in kiosk

Foto Richard Mooyman
Hoogstins2024
Lik je Vingers Amsterdam is de nieuwste kiosk van West. De eigenaar heeft internationale culinaire ervaring en was onder meer privékok op een jacht in Monaco. Lees hier wat hij West te bieden heeft.

 

’t Friethuys op de Jan van Galenstraat 33 is niet meer. Niet dat ik er ooit ben geweest, maar het viel me wél op dat iemand anders de kiosk had overgenomen, en een opmerkelijke naam had uitgekozen: Lik je Vingers Amsterdam. Beetje porno zo’n naam, maar dat kan ook aan mij liggen. Het bedrijf is sinds eind eind augustus open. De eigenaar blijkt Oliver Hasenbalg te zijn. Een naam die bij mij geen belletje deed rinkelen, maar met zijn culinaire cv met gemak de gemiddelde kok omver kan blazen.

Koken op een jacht
Volgens zijn profiel op deze site startte Oliver zijn loopbaan als afwasser in een restaurant. Daarna banjerde hij de hele wereld over, tot en met Londen aan toe, waar hij kookte bij het gerenommeerde Japanse restaurant Umu. Een groot deel van zijn carrière zat Oliver in Zuid-Europa. In Cannes was hij kok in een sushi- en seafoodbar. In de Savoie, in het zuidoosten van Frankrijk, vergaarde hij kennis van Franse basistechnieken bij het driesterrenrestaurant van chef Yannick Alléno: Le 1947 à Cheval Blanc. Deze kennis zette hij vervolgens in als privékok op een jacht in Monaco. Uiteindelijk dook hij in 2014 weer op in Amsterdam, waar hij in Oost een eigen zaak begon: Oliver Gastrobar. De laatste jaren werkt hij vooral als privékok.

Private catering
Zelfs nu hij Lik je Vingers is begonnen, kookt hij nog voor particulieren. Toen ik er vrijdag langs reed, bleek hij die dag en de dag erna gesloten te zijn in verband met een private catering. Jammer, nu kon ik niet vragen waarom hij de Franse goudkust had ingewisseld voor Amsterdam – gaat glamour vervelen? – en hoe hij het op het idee voor zijn zaak was gekomen: een Aziatische taqueria.

Loaded fries
Dit weekend kun je vanaf zondag 24 september proeven wat dat begrip inhoudt. Het zal je niet verbazen dat Oliver taco’s verkoopt, onder meer met Korean BBQ chicken en gegrilde shortribs met citroengras (7 euro per taco). Behalve taco’s heeft hij ook loaded fries met verschillende vleesgerechten, zoals rendang en pittige Koreaanse kip. Oliver frituurt niet alleen friet, maar ook kippenvleugels, in smaken als chipotle-teriyaki en yuzulemon (3 euro voor 6 stuks).

Kimchi dumplings
Op Olivers sociale media, inclusief TikTok, wemelt het van de nieuwe ideeën: kimchi dumplings, fish tempura taco’s, mochi donuts. Deze kok mixt en matcht er in alle vrijheid op los, net als veel andere koks in West doen. Iets verderop bij Sugarbar in de De Clercqstraat kun je bijvoorbeeld ijs van pure chocolade met reepjes gebakken bacon en macadamianoten kopen. Ook dát kun je moeilijk standaard noemen.

Foto Richard Mooyman