Horecabedrijf achter Happyhappyjoyjoy failliet

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

Op 19 juli is het horecabedrijf IQ Creative van ondernemer Bert van der Leden failliet verklaard. Op zijn hoogtepunt in 2018 bezat het bedrijf twaalf hippe clubs en restaurants in Amsterdam, zoals de Supperclub en Happyhappyjoyjoy.

De afgelopen jaren was het bedrijf wel al behoorlijk afgeslankt. Tegenover RTL Z zei curator Krijn Hoogenboezem dat hij zelf nog geen diepgravend onderzoek heeft gedaan naar de oorzaken van het bankroet, maar wel een eerste indruk heeft. Een combinatie van corona, stijgende inkoopprijzen, personeelstekorten en hogere lonen lijkt het bedrijf fataal te zijn geworden.
De curator benadrukt dat enkele vroegere formules en deelnemingen van het horecabedrijf niet in het faillissement vallen. Eind 2020 verkocht IQ Creative al de formules Supperclub, Supperclub Cruise en Bar Rouge aan een andere ondernemer. Die hebben dus geen last van het bankroet. Hetzelfde geldt onder meer voor de vestiging van Happyhappyjoyjoy aan de Zuidas, dat van een franchisenemer is. De andere restaurants van Happyhappyjoyjoy vallen wel in de failliete boedel. Een daarvan zit in West, aan de Bilderdijkstraat. De zaken met Asian streetfood zijn tijdelijk gesloten.
Volgens de curator is het nog te vroeg om uitspraken te doen over een eventuele doorstart. “De locaties zijn populair, dus die zullen beslist wel weer gevuld worden. Maar of dat ook door dezelfde restaurants is, weet ik nog niet. We moeten daarvoor de biedingen afwachten.”