Nieuwe kiosk in Bos en Lommer

(foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

Een nieuwe kiosk is in aanbouw aan het einde van de Admiraal de Ruijterweg, op de kruising van de Haarlemmerweg. Wat er precies in het gebouwtje komt, is nog onduidelijk. De bouw van kiosken stuitte in 2016 op veel protest van bewoners, onder andere in de Staatsliedenbuurt.
Volgens een woordvoerder van de gemeente was de vergunning voor deze kiosk een paar jaar eerder al afgegeven, maar nu pas is overgegaan tot de bouw ervan. Bij de bouw van de eerste kiosken was er sprake van een zogenaamd paraplubestemmingsplan waarmee er meerdere van deze gebouwtjes tegelijk gerealiseerd konden worden.
Het idee was dat de kleine gebouwtjes West een ‘Parijse’ uitstraling zouden geven. Bovendien zouden beginnende ondernemers de kans krijgen tegen een lage huur hun concept uit te proberen. Bij de start van de kiosken lag de huur zo rond de € 1200,-. Door de vele leegstand werd het project uiteindelijk een hoofdpijndossier.
In sommige kiosken is het een komen en gaan van ondernemers, toch zijn er ook een aantal die wel erg succesvol zijn. Zo zijn de Griekse vegetarische broodjes giros van Vleesch noch Visch aan de Schaepmanstraat inmiddels een begrip in de buurt. Aan de Hoofdweg zit de populaire patatzaak De Zwagers en Braai bij de ingang van het Vondelpark aan de Amstelveenseweg breidde uit als restaurant.

DeWestkrant