Afval niet hier a.u.b. – Column Ester Fabriek, dagelijks bestuurder stadsdeel West

“Zou u dat in de container willen gooien en niet naast de afvalcontainer?” Dit was mijn eerste vraag aan een bewoner als kersverse containeradoptant. Wat mij meeviel was de reactie, want iemand aanspreken op gedrag is spannend. Je hart gaat er sneller van kloppen en je weet niet wat de uitkomst zal zijn. Ik legde de bewoner uit dat wanneer hij iets neerlegt naast de container, anderen sneller ook hun afval ernaast zullen leggen. Hij begreep het en samen gooiden we de afval in de afvalcontainer. Hij beloofde beterschap en vrolijk gingen we elk ons eigen weg.
Waar het ons om gaat is dat Amsterdam West schoner moet. Nog te vaak worden volle vuilniszakken en oude meubels op straat gezet. Mensen hebben er veel last van en het trekt ongedierte aan. Het is een enorme strijd die we voeren tegen de afvalproblematiek in onze stad en die hebben we niet zomaar opgelost. Dat moeten we samen oplossen, met bewoners, ondernemers en de gemeente.

Terug naar ‘mijn containers’, want ik ben sinds kort adoptant van twee containers in de Kolenkit en elke week ga ik in mijn lunchpauze langs om deze plek op te ruimen en schoon te maken. Ik ontmoet er ook buren die ik niet eerder heb gesproken en ik maak praatjes over wat er in de buurt gebeurt. Ik geniet ervan om dit te doen. Ik krijg ook veel positieve reacties. Persoonlijk zie ik nu zelf wat er misgaat, wat er naast de containers wordt gelegd en dat is voor mij als nieuwe bestuurder van West cruciaal om te weten en zelf te zien. Want ik ben op zoek naar alle ideeën die leven om de straat weer schoon te krijgen, zoals containertuintjes. We gaan op verzoek van stadsdeelcommissielid Koen van der Gaast rondom containers met veel troep op straat, mooie tuintjes aanleggen die worden onderhouden door actieve bewoners, zoals containeradoptanten. Deze tuintjes krijgen echte planten en bloemen. Want mensen zetten nou eenmaal niet snel een volle zak in een mooi tuintje. Zo zoek ik naar alle ideeën die we kunnen inzetten om de straten weer schoon te houden en die we snel in kunnen zetten. Daarnaast kan ik iedereen aanraden om containeradoptant te worden en lekker aan de bak/slag te gaan.

Doet u mee?

DeWestkrant