Tentoonstelling opblaaskunst in Van Eesterenmuseum

Kinderen klimmen op een opblaaskunstwerk, vermoedelijk in de jaren zeventig van de vorige eeuw. (Foto Pieter Boersma)
Hoogstins2024

In het Van Eesteren Museum opent op 29 september de tentoonstelling Lucht & Spel: Eventstructure Research Group 1967-1982. Het is de eerste retrospectief-tentoonstelling van dit kunstenaarscollectief. ERG maakte tijdelijke kunst in de openbare ruimte waarin spel en interactie door middel van installaties met lucht en techniek centraal stonden.

De Eventstructure Research Group werd in 1967 opgericht door de Nederlander Theo Botschuijver, de Amerikaan Sean Wellesley-Miller en de Australiër Jeffrey Shaw. Het collectief was actief in de jaren 60, 70 en 80 van de vorige eeuw.

“De Eventstructure Research Group is in de loop van de geschiedenis grotendeels vergeten en dat is spijtig”, aldus Jorn Konijn, directeur Van Eesteren Museum. “Ze maakte revolutionair én spectaculair werk en we zijn blij dat we hen met deze tentoonstelling weer op de voorgrond kunnen zetten.”

De groep richtte zich op het creëren van tijdelijke kunst in de openbare ruimte waarin spel en interactie door middel van installaties met lucht en techniek centraal stonden. De groep zocht voortdurend de grenzen op met hun grote opblaaswerken, vaak met audiovisuele toevoegingen. Een van de belangrijkste ideeën achter de interventies was het (her)introduceren van spel in de samenleving.

De Eventstructure Research Group (ERG) verzette zich tegen heersende werkwijzen en ideeën in de kunstwereld in die tijd. De groep wilde oproepen tot revolutie, zelf-actie en verandering van de samenleving. De werken waren daarom bewust buiten de museummuren geplaatst, zodat de traditionele kunstwereld er geen grip op had.

De tentoonstelling toont origineel archiefmateriaal; tekeningen, schetsen, materiaalstudies, videomateriaal en foto’s.

Lucht & Spel: Eventstructure Research Group 1967-1982
Vrijdag 29 september t/m zondag 26 november 2023
Elke donderdag t/m zondag, 12.00-17.00 uur
Van Eesteren Museum, Noordzijde 31, 1064 GV  Amsterdam

Foto Pieter Boersma.